Annons

Rockström: "Vi är 25 år efter i matfrågan"

Maten vi äter orsakar enorma utsläpp av växthusgaser, övergödning och folkhälsoproblem som kostar samhället mångmiljardbelopp. Nu måste matfrågan få samma uppmärksamhet som klimatfrågan – annars riskerar planeten att kollapsa, varnar professor Johan Rockström.

Under strecket
Publicerad

Johan Rockström i Almedalen.

Foto: Yvonne Åsell

I sin jakt på mat har mänskligheten omvandlat hälften av planetens landyta till odlingsyta. En fjärdedel av vattnet i planetens floder hamnar inte i havet – utan sugs upp på vägen av jordbruk.

Och samtidigt som planetens befolkning ökar i en dramatisk takt, konsumerar vi också mer per capita. I Sverige har exempelvis köttkonsumtionen per person näst intill dubblerats de senaste 50 åren; i dag konsumerar varje svensk 87,5 kg kött per år – motsvarande två hamburgare om dagen per person.

Annons
Annons
Annons