Annons

Rockström: Lomborgs retorik är oetisk

Johan Rockström.
Johan Rockström. Foto: Tomas Oneborg

Replikväxlingen mellan Johan Rockström och Bjørn Lomborg om bränderna i Australien fortsätter. Med dessa båda inlägg avslutas debatten för den här gången.

Under strecket
Publicerad

Årlig andel av total yta av skogssystem som brunnit senaste 20 åren i olika delar av världen. (4) är den tempererade skogen som brann i Australien. Medelytan som brunnit i Australien senaste 20 åren är ca 2 procent (i rött). Årets data visar att 21 procent brann (punkten med streck, högst upp i grafen). (Boer, Resco de Dios, och Bradstock, 2020).

Björn Lomborg.

Foto: Micha Theiner/Cityam/TT

Johan Rockström: Australien har drabbats av katastrofala bränder, med rekordstora kostnader i liv, ekonomi och miljö. Därför är det viktigt att förstå orsakerna bakom. I två gästtexter på ledarsidan i SvD hävdar Björn Lomborg att bränderna inte var exceptionella ur ett historiskt perspektiv och att de inte hade någon koppling till global uppvärmning, bland annat genom att ifrågasätta observationer som jag presenterade i en krönika.

Mellan september 2019 och januari 2020 brann ungefär 5,8 miljoner hektar av framförallt tempererade eukalyptusskogar i New South Wales och Victoria i östra Australien. Lomborg ifrågasätter att dels det var en stor yta som brann och dels att global uppvärmningen kan ha något att göra med bränderna. Låt oss titta på vad data säger om dessa påståenden.

Annons
Annons
Annons