X
Annons
X

Rockström: MP vet att risken är stor att det inte fungerar

Kända miljöprofessorn Johan Rockström dömer ut brunkol som en väldigt föråldrad energikälla, vars skitiga luft ger hälsofarliga konsekvenser. När Vattenfall nu fått godkänt att sälja ut sin tyska brunkolsdrift, sänder Sverige ut fel signaler till världen om kolets framtid. Att köpa utsläppsrätter riskerar också att bli ett dyrt slag i luften, säger Rockström.

"Jag har stor sympati för Lövins intentioner. Men hon vet säkert att risken är stor att det inte kommer att fungera," säger professor Johan Rockström, här tillsammans med klimatminister Isabella Lövin (MP) tidigare i år. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Brunkol har varit en avgörande energikälla ända sedan den industriella revolutionen i Storbritannien. I takt med att den moderna världen utvecklades utvanns även naturgas och olja och de tre kom sedermera att utgöra världens största fossila energikällor. Men i dag har kolen ingen framtid, i synnerhet inte brunkolet. Det menar Johan Rockström, professor i miljövetenskap, som i fjol påminde Sverige om det akuta läget för klimatet i ett populärt avsnitt av P1:s Sommar.

"Jag har stor sympati för Lövins intentioner. Men hon vet säkert att risken är stor att det inte kommer att fungera," säger professor Johan Rockström, här tillsammans med klimatminister Isabella Lövin (MP) tidigare i år.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X