Annons

Magnus Eriksson:Rockhjälten som gjorde musik av sitt liv

Ronnie Lane och Eric Clapton, 1983
Ronnie Lane och Eric Clapton, 1983 Foto: Andre Csillag/REX / TT NYHETSBYRÅN

Det kryllar av dolda storheter i rockhistorien. En av de oförtjänt ­förbisedda är den brittiske sångaren, musikern och låtskrivaren Ronnie Lane. En nyutgiven cd-box samlar Lanes egenartade produktion som också på sin tid ansågs svår att genrebestämma – till och med för skivbolagen.

Under strecket
Publicerad

Ronnie Lane hör till rockens förbisedda hjältar, trots att hans roll i modsbandet Small Faces ger honom en självklar plats i 1960-­talets brittiska rock- och pophistoria. Där grupper som Rolling Stones och Animals sökte sina intryck i Chicagobluesen var Small Faces, Who och Dusty Springfield mer inspirerade av Memphissoulen och den musik som skapades i den afrikansk-amerikanska popfabriken Motown i Detroit.

När sedan Small Faces sångare och gitarrist Steve Marriott ersattes av Rod Stewart och Ronnie Wood och gruppen rätt och slätt blev The Faces, var Lane fortfarande en central gestalt. Han hade skrivit några av Small Faces ­bestående låtar, däribland ”Itchycoo Park”. Han skrev även flera av Faces bästa låtar (”Debris”, ”Last ­orders please”, ”Ooh la la”, ”Flags and banners”), sånger där ­Faces försökte låta mer som Stones än Stones själva gjorde; de betraktades ju annars som Stones småbröder. Det är sånger som pekar framåt; de är melodiösa och bärs inte upp av tunga riff och gitarrmangel.

Annons
Annons
Annons