Rocken kör ut rappen från listan

Sedan mitten av 1990-talet har r&b- och hiphop-artister mer eller mindre haft ensamrätt på topplistorna i USA. Men i år har något hänt. Topplistorna domineras plötsligt av rock-, pop- och country- artister. Gamlingar som Rolling Stones och Rod Stewart säljer betydligt mer skivor än heta rappare som Fat Joe, Young Jeezy och Tony Yayo.

Under strecket
Publicerad
Annons

I år har bara två hiphopartister, 50 Cent och Kanye West, sålt mer än en miljon skivor, vilket är vad som behövs för den platinautmärkelse som numera räknas som måttstocken för ett framgångsrikt hiphop-skivsläpp. Och bara nio rapskivor har sålt mer än 150 000 exemplar, vilket är de stora skivbolagens gräns för att överhuvudtaget vilja ge ut en skiva.
Är det bara en spegling av nedladdningstrender eller har det amerikanska folket faktiskt börjat tröttna på att höra raplåtar om gettot?

– Varje genre når en höjdpunkt. Hiphop har varit den bäst säljande musikstilen i USA i nästan femton år nu, men förr eller senare kommer det förändras och den stora publiken kommer att hitta något nytt. Jag är inte säker på att det redan har hänt, men det kommer att hända, säger Chuck Taylor, chef för sammanställningen av topplistor för tidningen Billboard.

Annons
Annons
Annons