Annons
X
Annons
X

Robur slaktar Banco Fonder

Swedbanks fondbolag Robur köpte i höstas den etiska kapitalförvaltaren Banco Fonder. Nu står det klart att Banco monteras ned, de 130 000 kunderna flyttas till Robur och de flesta av Bancos fonder läggs ned, erfar E24. Framtiden för det 30-talet anställda är oviss.

Personalen på Banco informerades om Roburs planer på ett möte igår.

– Stämningen är upprörd, folk är jätteledsna. Roburs agerande uppfattats som ett svek, säger en källa.

**
Robur köpte Banco** i slutet av september i år. Prislappen var hemlig, men låg enligt uppgift till E24 kring 300 miljoner kronor. Säljare var Alfred Berg som i sin tur fått nya ägare i form av den belgiska banken Fortis. Banco hade vid tidpunkten för affären 128 000 kunder och ett förvaltat kapital på 8 miljarder kronor.

Annons
X

Roburs motivering till köpet var att fondbolaget ville stärka sin ställning inom området ansvarsfulla placeringar som varit Bancos adelsmärke. Banco har också hållit en hög profil i debatten om etik och miljö och bland annat öppet kritiserat många svenska storföretag. Kännedomen om varumärket har varit hög bland kunderna.

Robur tar formellt över ägandet den 20 januari. Nu står det klart att hela det tidigare Banco i praktiken monteras ned. Kunderna blir kunder hos Robur och av Bancos 16 fonder blir bara 3-5 kvar medan resten läggs ned eller slås ihop med Roburs nuvarande fonder, enligt den information som personalen fått.

Framtiden för de 30 anställda på Banco är oviss liksom för varumärket Banco. Sannolikt skrotas även det, enligt uppgifter till E24.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Banco ska heller inte i framtiden bedriva något eget opinionsarbete, enligt besked från Robur.

  Bland personalen är besvikelsen stor. Planerna anses gå stick i stäv med den bild Robur målade upp i samband med köpet.

  – Banco slaktas och tystas. Man kan undra varför Robur köpte Banco överhuvudtaget, säger en källa.

  Roburs informationschef Pär Bäckman bekräftar att Robur ser över om Banco ska drivas vidare som enskilt bolag eller om fonderna ska slås ihop med Roburs.

  – De är ju några av de saker vi har att ta ställning till. Frågan är rätt ställd men för tidigt väckt. Det är först efter den 20 januari som vi kan börja jobba med detta. Än finns inga beslut fattade, det är ganska öppet, säger han.

  När det gäller framtiden för Bancos anställda kan Robur inte heller ge något besked.

  – Det går inte att svara på nu. Som alltid när man köper bolag med befintlig personal är det en diskussion som måste föras, säger Pär Bäckman.

  Banco fonders vd Camilla Robinson Seippel vill tona dramatiken och säger att inget ännu är bestämt.

  – Robur äger oss inte än, först den 20 januari kan vi påbörja sådana diskussioner. Har man liknande fonder försöker man ofta hitta stordriftsfördelar. Men det måste ske med kundernas bästa för ögonen. Det finns inga beslut tagna och inget som är hugget i sten, säger Camilla Robinson Seippel.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X