Victor Galaz:Robothandlarna har tagit över Wall Street

Under de millisekunder som det tar för en aktieorder att genomföras finns det stora pengar att tjäna för den som ställt upp en algoritm som reagerar innan transaktionen är klar. I boken ”Flash boys” visar Michael Lewis hur börsrobotarna skakar om finanssektorn i grunden.

Under strecket
Publicerad

På den tid det tar att blinka kan en börsrobot utföra ­uppemot 5 000 transaktioner.

Foto: Richard Drew/AP

Av Michael Lewis böcker har "Bluffpoker", "Jakten på det nya" och "Värstingar på Wall Street" tidigare översatts till svenska.

Foto: Ben Margot/AP

Kapitalplaceraren Bradley Katsuyama.

Foto: Jay Mallin/IBL
Annons

I början på 1980-talet myntades begreppet ”AI-vintern”, en period i utvecklingen av artificiell intelligens (AI) där utlovade genombrott uteblev trots decennier av hårt arbete. Den tidigare rika floden av resurser för forskning och utveckling frös till tunn is. Idag är det svårt att förstå denna pessimism. Två dagar ­efter att den Go-spelande roboten Alphago i mars i år utropats som segrare över världsmästaren Lee Sedol, tillkännagav Sydkoreas regering en investering på motsvarande sju miljarder kronor i forskning om artificiellt intelligens. Varje större internetföretag med ambitioner rekryterar numera expertis från (eller köper helt enkelt upp) företag inom den växande AI-sektorn.

Efter den enorma succén med boken ”Värstingar på Wall Street. Rapport från en domedagsmaskin” (2010) – som låg till grund för filmen ”The big short” (2015) – om den amerikanska finanskrisen 2007–08, kommer nu Michael Lewis uppföljare från 2014, ”Flash boys. Uppror på Wall Street” äntligen i svensk översättning (övers: Gabriel Setterborg; Modernista). Den vassa pennan och fascinationen för färgstarka karaktärer i finansvärlden är densamma. Huvudfokus den här gången är däremot den högteknologiska revolution som nu skakar om finanssektorns grundvalar.

Annons
Annons
Annons