Annons

Victor Galaz:Robothandlarna har tagit över Wall Street

Under de millisekunder som det tar för en aktieorder att genomföras finns det stora pengar att tjäna för den som ställt upp en algoritm som reagerar innan transaktionen är klar. I boken ”Flash boys” visar ­Michael Lewis hur börsrobotarna skakar om finanssektorn i grunden.

Publicerad
På den tid det tar att blinka kan en börsrobot utföra ­uppemot 5 000 transaktioner.
På den tid det tar att blinka kan en börsrobot utföra ­uppemot 5 000 transaktioner. Foto: Richard Drew/AP

I början på 1980-talet myntades begreppet ”AI-vintern”, en period i utvecklingen av artificiell intelligens (AI) där utlovade genombrott uteblev trots decennier av hårt arbete. Den tidigare rika floden av resurser för forskning och utveckling frös till tunn is. Idag är det svårt att förstå denna pessimism. Två dagar ­efter att den Go-spelande roboten Alphago i mars i år utropats som segrare över världsmästaren Lee Sedol, tillkännagav Sydkoreas regering en investering på motsvarande sju miljarder kronor i forskning om artificiellt intelligens. Varje större internetföretag med ambitioner rekryterar numera expertis från (eller köper helt enkelt upp) företag inom den växande AI-sektorn.

På den tid det tar att blinka kan en börsrobot utföra ­uppemot 5 000 transaktioner.

Foto: Richard Drew/AP Bild 1 av 3

Av Michael Lewis böcker har "Bluffpoker", "Jakten på det nya" och "Värstingar på Wall Street" tidigare översatts till svenska.

Foto: Ben Margot/AP Bild 2 av 3

Kapitalplaceraren Bradley Katsuyama.

Foto: Jay Mallin/IBL Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons