Annons

Roboten går i skolan åt cancersjuka Karan, 13

Karan är en självklar del av sin klass. Han svarar på frågorna genom sin robot.
Karan är en självklar del av sin klass. Han svarar på frågorna genom sin robot. Foto: Tomas Oneborg

13-årige Karan, som har leukemi, hänger med i skolan och gläds åt se sina klasskompisar även när behandlingen gör att han inte orkar vara på plats. En robot är hans ögon, öron och mun i klassrummet. Han styr den från en surfplatta hemifrån.

Under strecket
Publicerad

Karan visar hur han kan titta runt i klassrummet genom att föra fingret över skärmen, precis som om han vred på huvudet. Han ser allt och hör allt som händer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 5

Rektor Julie Kelly på Internationella Engelska skolan i Länna och Karans Mamma Gurdeep. Längst fram står Karans robot.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 5

Karan får fortfarande en påfrestande cancerbehandling och har hög fysisk frånvaro i skolan. Ändå är han en självklar del av sin klass. Han svarar på frågorna genom sin robot.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 5

Karan älskade att spela fotboll. Nu har cancerbehandlingen gjort att han har alldeles för ont i sina fötter för att ens kunna gå. Fr v pappa Kulwinder, syster Mecki, 17 år och mamma Gurdeep.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 5

Skolan ligger bara några minuters promenad hemifrån men Karan behöver, än så länge, åka rullstol. Men han längtar till skolan och vill orka vara där så mycket han kan, särskilt om det är träslöjd.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 5

Allt började så bra hösten 2018. Karan och hans familj hade just flyttat in i ett stort, fint nybyggt hus i Länna. Bara lite jobb med trädgården återstod för att allt skulle bli klart. Ett stenkast från villan hade en ny skola öppnat och Karan hade turen att få en plats. Eftersom Karan gillar skolan och har lätt att knyta nya kontakter så kändes det snabbt bra i den nya klassen.

Men efter en flygande start skulle det bli nästan ett helt års uppehåll innan han fick lära känna sina klasskompisar på riktigt. De hann nästan glömma att han hade börjat. Nu, hösten 2019, är det delvis en robot som ”går i skolan” i Karans ställe. Roboten står på en bänk i salen och agerar ögon, öron och mun medan han styr den hemifrån från sin surfplatta. Karan hänger med bra under lektionerna eftersom han ser och hör allt. När roboten blinkar ser läraren och klassen att Karan vill svara. När den lyser blått betyder det att han inte vill prata.

Annons
Annons
Annons