Annons
X
Annons
X

Robotbarn och smart reklam – tio heta techtrender

Kärleksaffärer med robotar, huvudtransplantationer och datorer som kan läsa dina tankar – det som kanske för många låter som science fiction och en distanserad framtid, är verklighet och händer redan i dag.

Bild 1 av 11

SIME, norra Europas största event kring framtidens teknik och digitala trender, pågick under veckan i Stockholm. Över 2 000 deltagare fick ta del av vad en nära, digital framtid har att erbjuda. Ola Ahlvarsson, konferencier under SIME och grundare av Epicenter, nämner VR, AR och Robotics som de främsta trenderna att hålla ögonen på.

– Teknologier och AI (artificiell intelligens), blir dubbelt så smart för halva priset för varje år som går. Tänk då var vi är om 30 år. Tänk hur smart din redan smarta telefon kommer att vara, säger Ola Ahlvarsson.

Här följer tio av de senaste mest spännande – och kanske också skrämmande – tech-trenderna:

Annons
X
Annons
X

Kosuke Nakamura håller om robotbebisen Noby.

Foto: Koji Sasahara/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 11

Japanska robotbebisar

Kosuke Nakamura håller om robotbebisen Noby.
Kosuke Nakamura håller om robotbebisen Noby. Foto: Koji Sasahara/AP

Japan, landet i Asien som kämpar med en åldrande befolkning och sjunkande födelsetal, försöker aktivt övertyga sina landsmän att skaffa barn. Det senaste tricket för att övertyga de japanska paren, är att ge dem en robotbebis de kan öva på. Den nya familjemedlemmen både låter, luktar och beter sig som en riktig bebis och är designad för att skapa ett känslomässigt band till sina ”föräldrar”.

Även Toyota ger sig in i Robotbebis-branchen och har skapat barnet Kirobo mini som de lanserar nästa år. Kirobo är utrustad med artificiell intelligens och en kamera för att kunna känna igen personen framför sig.

Annons
X
Annons
X

Reklampelare.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

Intelligenta reklampelare

Reklampelare.
Reklampelare. Foto: Claudio Bresciani/TT

De bedömer obönhörligt ditt kön, din ålder och hur du mår när du går förbi. De känner dig, vet vem du är. De intelligenta reklamskärmarna och reklampelarna behandlar datan och de uppskattade uppfattningarna om dig och förvandlar dessa till riktade budskap i form av reklam som är anpassade efter just dig.

– Det kan kännas skumt att reklampelaren vet vem jag är, men samtidigt kan jag tycka att det är rätt skönt att få reklamen som är anpassad just efter mig. Slippa all annan reklam som jag ändå inte är intresserad av, säger Ola Ahlvarsson, konferencier under SIME.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  VR-upplevelse tillsammans.

  Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1

  Bild 4 av 11

  Gemensam Virtual Reality

  VR-upplevelse tillsammans.
  VR-upplevelse tillsammans. Foto: Carl Bredberg

  Du kan gå på lägenhetsvisningar i andra städer än där du själv befinner dig, öva på att operera på människor, desarmera bomber och så mycket mer. Virtual Reality (VR) slår stort världen över och spås bli en framtida mångmiljardindustri. Genom att sätta på sig ett par glasögon, som mest kan liknas vid ett par överdimensionerade skidglasögon, och plugga in din mobiltelefon i dessa kan du ta dig till hela världen utan att ens lämna vardagsrummet. Användningsområdena är oändliga och företagsledare inom diverse olika områden och industrier ser mer och mer åt VR. I oktober släppte spelutvecklaren Sony, Playstation VR där de lyckades pressa priserna till hälften mot befintliga VR-spelaktörer på marknaden.

  – Det som nu är på gång, senaste trendspaningen inom VR, är gemensamma VR-upplevelser. Där du kan interagera med andra i en virtuell värld, säger Elena Malakhatka som låg bakom initiativet till Sveriges första VR-filmfestival.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Ett chipinplantat löser mycket.

  Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1

  Bild 5 av 11

  Chipinplantat i kroppen

  Ett chipinplantat löser mycket.
  Ett chipinplantat löser mycket. Foto: Daniella Backlund

  Ett litet inopererat chip kan lösa många av dina problem, om man ska tro den senaste teknikens trendspaningar. Du behöver aldrig mer vara orolig för att tappa nycklar, glömma ditt betalkort eller missa att skriva ut flygbiljetter. Redan idag kan du göra allt detta genom att låta operera in ett litet chip i handen.

  – Det är smidigt, det är framtiden och det kommer komma mycket mer du kan göra inom detta område inom en väldigt snar framtid, säger Hannes Sjöblad chipinplanterare från Epicenter i Stockholm.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Datorer som vet vad du tänker.

  Foto: Shizuo Kambayashi/AP Bild 1 av 1

  Bild 6 av 11

  Tankeläsande datorer

  Datorer som vet vad du tänker.
  Datorer som vet vad du tänker. Foto: Shizuo Kambayashi/AP

  En dator som kan projicera det du tänker på eller drömmer på en vit duk. En dator som gör målningar av dina tankar. Det är vardag och inga konstigheter för Adam Horowitz, hjärnforskare specialiserad på medvetandet från MIT Boston, USA.

  – Stora mängder hjärndata tillsammans med artificiell intelligens och datorkraft har gjort det möjligt för oss att skapa en helt ny bild av hjärnan och utforska hur den fungerar, förklarar Adam Horowitz under SIME.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Augmented Reality, där verkligheten möter det artificiella.

  Foto: Julie Jacobson/AP Bild 1 av 1

  Bild 7 av 11

  Augmented Reality – mer än bara spel

  Augmented Reality, där verkligheten möter det artificiella.
  Augmented Reality, där verkligheten möter det artificiella. Foto: Julie Jacobson/AP

  Augmented reality eller förstärkt, utökad verklighet som det kanske bäst översätt till på svenska, blandar den artificiella världen med den verkliga. För många är idag mobilspelet Pokémon Go ett välkänt fenomen och spelet baseras på Augmented Reality. Figurer framträder i den verkliga omgivningen genom att hålla upp en mobiltelefon eller annan surfplatta. Redan nu använder sig arkitekter, stadsplanerare och vitt skilda aktörer sig av detta verktyg för att visualisera kommande projekt.

  – Tänk dig Ikea-möbler till exempel. Redan innan du åker och handlar i varuhuset kan du med hjälp av att hålla upp din surfplatta, där du har tänkt att möblerna ska stå, kunna se om de passar eller inte, säger Ola Ahlvarsson under SIME.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Kaffekoppen kan snart bytas ut – mot elektricitet.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 11

  Elchock istället för kaffe

  Kaffekoppen kan snart bytas ut – mot elektricitet.
  Kaffekoppen kan snart bytas ut – mot elektricitet. Foto: Janerik Henriksson/TT

  På Epicenter i Stockholm experimenteras det för fullt med ett par fluffiga kaninöron under deras möten. Elektroniken under tyget gör att öronen kan mäta din koncentration och vart din uppmärksamhet är riktad. Ligger koncentrationen på talaren framför dig pekar öronen rakt fram. Är du ofokuserad fladdrar öronen runt istället. Den öronbeklädda huvudbonaden kan även ge dig en mindre elchock, så kallad transcranial stimulation, ett effektivt sätt att exemplevis bli pigg istället för att dricka kaffe.

  – Flufföronen kan även, genom elektriska impulser till hjärnan, stimulera PETA-vågor som hjälper dig att komma i ett meditativt tillstånd. Även bota baksmälla, säger Ola Ahlvarsson.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Nikola Tesla inspirerar till energi från luften.

  Foto: IBL Bild 1 av 1

  Bild 9 av 11

  Utvinna energi ur luften

  Nikola Tesla inspirerar till energi från luften.
  Nikola Tesla inspirerar till energi från luften. Foto: IBL

  Det låter för bra för att vara sant och är dessutom utvecklat av en trettonåring från Nevada, USA. Inspirerad av Nikola Teslas tidigare arbeten har Max Loughan lyckats utveckla energi från luften genom ett bygge bestående av en gammal kaffeburk, två metalltråd-spolar och en sked. Energin som skapas är tillräcklig för att hålla en lampa lysande.

  – Jag gör inte detta för berömmelse, kändisskap eller pengar. Jag gör detta för att jag vill hjälpa mänskligheten. Om du har energi, har du allt, säger Max Loughan under en skype-intervju på SIME:s event.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1

  Bild 10 av 11

  Kärleksaffärer med robotar

  Foto: Ng Han Guan / TT / NTB Scanpix

  Det pratas mycket, inom tech och digitala framtidsspaningar, om framtidens sexrobotar. Människor som har sex med robotar av olika slag, men skulle du kunna utveckla känslor för en robot? CNN:s reporter Laurie Segall fick närvara under en förlovningsfest utanför Paris. Lily, en fransk kvinna som inte ansåg att mänskliga relationer fungerade för henne, byggde sig en egen kompanjon. När hon började utveckla känslor för sin robot valde hon att förlova sig med denne.

  – Det här kommer vi se bli allt vanligare. Egentligen kanske det inte är så konstigt när du tänker närmare på det. Tänk på alla män som ser ut att ha ett förhållande med sin bil, som i timmar kan stå och tvätta och putsa på sin bil, säger Laurie Segall under SIME:s event på Cirkus.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Valery Spiridonov.

  Foto: SIME.nu Bild 1 av 1

  Bild 11 av 11

  Huvudlösa huvudtransplantationer

  Valery Spiridonov.
  Valery Spiridonov. Foto: SIME.nu

  Det har gjorts diverse djurförsök av denna typ av kontroversiella kirurgi, men än så länge är det ingen som har lyckats utföra operationen på en människa. Många etiska regler och lagar sätter stopp för sådana försök på människor. För ett år sedan gick dock den italienske kirurgen Sergio Canavero ut med budskapet att han lyckats med en lyckad huvudtransplantation på en apa, med andra ord att överföra ett aphuvud till en annan apkropp. Han lät därför annonsera att han nu är beredd att ta sig an den mänskliga rasen.

  Ryska programmeraren Valery Spiridonov, som är grovt handikappad då han lider av en dödlig och obotlig sjukdom, har trätt fram och annonserat att han ställer upp som försökskanin för experimentet. Enligt Spiridonov och Canavero själva räknar de med att kunna genomföra operationen innan slutet av 2017.

  – Just nu behöver vi bara en kropp, en donator som är hjärndöd. Även lyckas övertyga resten av världen om att detta är genomförbart så att de låter oss genomföra operationen, säger Valery Spiridonov under SIME.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X