Annons
X
Annons
X

Robotattack mot mål i Libyen

En talesman för Pentagon uppgav vid en presskonferens i kväll att 110 tomahawkrobotar har avfyrats från amerikanska och brittiska fartyg och de har träffat mer än 20 mål i Libyen.

Av Reuters, TT
(uppdaterad)
[object Object]
Invånare i Tripoli firar på gatrona efter att Frankrike, USA och Storbritannien har inlett ett anfall mot Libyens regim och president Gaddafi. Foto: REUTERS

Libyens civila ska skyddas i enlighet med FN:s resolution, meddelade Frankrikes president Nicolas Sarkozy på lördagen.

Bara någon timme senare besköts militärfordon av franska plan och under kvällen anslöt både USA och Storbritannien i attacken och avfyrade robotar mot Libyens luftvärn.

En talesman för regimen i Libyen sade vid en presskonferens i Tripoli i kväll att många civila skadats i dagens attacker.

Annons
X

– De fyller våra sjukhus och ambulanser försöker nu rädda så många civila liv som möjligt.

Han sade också att det inte fanns någon ursäkt för västmakternas attack eftersom Libyen redan har accepterat säkerhetsrådets resolution och utlyst vapenvila och stoppat alla militära operationer.

Franska plan genomförde också rekognosceringsflygningar över hela Libyen under dagen. Libysk tv hävdar att ett franskt flygplan skjutits ned utanför Tripoli. Det finns ännu inga bekräftelser om att uppgiften stämmer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Gaddafis styrkor trängde tidigt på morgonen in i Benghazi och öppnade eld i centrum. Ett stridsflygplan sköts ner - enligt Gaddafimotståndarna var det ett av rebellägrets plan. Södra Benghazi ska ha utsatts för minst två flyganfall och väster om staden förekom artilleribeskjutning.

  Vägen österut, bort från Benghazi, var igenkorkad på lördagen när tusentals bilar med skräckslagna människor flydde stridigheterna.

  Hjälporganisationer på gränsen mellan Egypten och Libyen f örbereder sig för en flyktingvåg om Gaddafis styrkor tränger längre österut. På lördagen steg antalet libyer som korsade gränsen en aning, från 824 till 1 000, enligt UNHCR.

  Internationella Röda korset har uppmanat alla sidor i konflikten att skydda civila.

  En talesman för Nationella övergångsrådet i Libyen uppger via telefon för TT att regimens soldater backat efter rapporterna om attacker från utländskt flyg.

  Han säger att striderna i Benghazi sedan morgonen har varit hårda efter det att staden angripits från tre håll.

  – Minst 38 har dödats och dussintals har skadats, uppger talesmannen, som anser att Frankrike agerat ansvarsfullt och bestämt genom att slå till med flyg.

  Han säger att luftattacker från utländska makter är mycket viktiga för att ge skydd till civila.

  – Detta är det minsta vi behöver för att skydda våra civila, men vi kräver fortfarande våra demokratiska rättigheter.

  Från flera platser kom under dagen uppgifter om att oppositionen var ansatt. I Misrata 20 mil öster om Tripoli sade stadsbor att regimen placerat ut prickskyttar. Stadens sjukhus hade slut på bedövningsmedel och kunde inte operera skadade. Vattenförsörjningen till Misrata var avskuren.

  Fullständiga besked om vilka länder som verkligen ska delta i de militära insatserna mot Libyen saknades ännu på kvällen. De arabländer som deltog i Parismötet var enligt diplomater Jordanien, Marocko, Qatar och Förenade arabemiraten, men hur de ska agera hade inte meddelats. Tyskland deltar inte, sade förbundskansler Angela Merkel.

  Afrikanska unionen (AU) sänder enligt AFP en delegation till Libyens huvudstad Tripoli på söndagen.

  ”Medan Gaddafi bombar Benghazi” blog.svd.se

  Benghazi/Paris TT-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Invånare i Tripoli firar på gatrona efter att Frankrike, USA och Storbritannien har inlett ett anfall mot Libyens regim och president Gaddafi.

  Foto: REUTERS Bild 1 av 9

  Ett franskt plan har öppnat eld mot regimen i Libyen – på lördagkvällen kom också uppgifter om att USA och Storbritannien är delaktiga i anfallet.

  Foto: AP Bild 2 av 9

  Ett franskt plan öppnat eld mot regimen i Libyen. PÅ lördagkvällen kom också uppgifter om att USA och Storbritannien är delaktiga i anfallet.

  Foto: AP Bild 3 av 9

  Ett plan störtar mot marken efter att det sköts ned av Gaddafis motståndare.

  Foto: AP Bild 4 av 9

  Frankrikes presidetn Nicolas Zarkozy välkomnar Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen till mötet om Libyen i Paris.

  Foto: AP Bild 5 av 9
  Foto: AP Bild 6 av 9
  Foto: AP Bild 7 av 9
  Foto: AP Bild 8 av 9
  Foto: AP Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X