Ledare

Ivar Arpi:Robotarnas attack kom från yttre cyberrymden

Ivar Arpi
Ivy Mike, amerikansk provsprängning av världens första vätebomb 1 november 1952 på Enewetak-atollen i Stilla havet.
Ivy Mike, amerikansk provsprängning av världens första vätebomb 1 november 1952 på Enewetak-atollen i Stilla havet. Foto: TT
Under strecket
Publicerad
Annons

Mänskligheten står på sin civilisatoriska höjdpunkt. Allt blir bättre och bättre i de tolv kolonierna, och tack vare teknologiska framsteg är livet mer bekvämt än någonsin. Det är utgångspunkten för miniserien ”Battlestar Galactica” (2003), en science fiction-serie som även icke-nördar har sagt sig uppskatta. Handlingen börjar med att världens främsta vetenskapsman, Gaius Baltar, just har lanserat sin lösning för att göra mänskligheten ännu tryggare: Ett idiotsäkert system som länkar samman alla delar av försvaret av de tolv kolonierna. Men varför behövs ens ett försvar i tider av fred och välmåga?

I 40 år har det varit vapenstillestånd med cylonerna, ett cybernetiskt släkte som skapades för att vara människans tjänare, men som gjorde uppror och försvann ut i rymden. Ingen har sett till dem sedan dess. En dag förväntas de komma tillbaka. Därför är Baltars genialiska försvarssystem nödvändigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons