"Roaring Kitty" till digital utfrågning

Nätmäklaren Robinhood har hamnat i blåsväder efter ett köpstopp för aktien i spelbutikkedjan Gamestop i slutet av januari. Nu ska chefen frågas ut i kongressen. Arkivbild
Nätmäklaren Robinhood har hamnat i blåsväder efter ett köpstopp för aktien i spelbutikkedjan Gamestop i slutet av januari. Nu ska chefen frågas ut i kongressen. Arkivbild Foto: Patrick Sison AP/TT

På torsdag inleds ett nytt kapitel i Gamestop-sagan, som under några veckor har skakat om börser i hela världen.

Finansutskottet i USA:s representanthus har kallat Youtube-influencern "Roaring Kitty" som ett av flera vittnen i en liveströmmad digital utfrågning.

Under strecket
Joakim Goksör/TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

"Roaring Kitty" – som egentligen heter Keith Gill – har beskrivits som en pådrivande profil bakom den hajp på sociala medier som ledde till att det New York-noterade spelbutiksbolaget Gamestops aktie rusade med ofattbara 1 700 procent i slutet av januari – för att sedan rasa snabbt.

Den enorma kursrörelsen uppåt förklaras tekniskt av att en så stor våg av småsparare som hängde på köphajpen, bland annat inspirerade av inlägg på forumet Wallsteetbets på plattformen Reddit. Till saken hör också att Gamestop-aktien inför köpvågen var hårt blankad av hedgefonder, det vill säga hedgefonderna hade satsat stora pengar på kursfall för Gamestop-aktien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons