Annons

Road av problem

LASSE ÅBERG Han är Sveriges mest framgångsrika mångsysslare. Vad hade kunnat stoppa honom? Självinsikt, kanske, säger han själv. I jul har sjätte filmen om Stig-Helmer Olsson premiär. Som vanligt med inslag hämtade ur upphovsmannens eget liv.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lasse Åberg.

Foto: LARS PEHRSON

Som barn stod Lasse Åberg utanför en fiskaffär i Stockholm. Bara stod och stod, fascinerad av hur vattnet strömmade ner på insidan av rutan, som i ett aldrig avtagande spöregn. Det är en scen han använder i The Stig-Helmer story, som skildrar Stig-Helmer Olssons uppväxt i 50-talets Stockholm.

”En skamlöst nostalgisk komedi”, är underrubriken. Men särskilt lockande är inte det förflutna. Fram träder en tid där mobbning närmast hörde barndomen till och unga knixiga värdinnor poserade bredvid de män som ställde och svarade på frågor i tv:s frågeprogram. En del stockholmiana ter sig i yngre ögon direkt osannolik. Men gick man för att dansa på Nalen på 50-talet kunde det visst hända att Frälsningsarmén plötsligt tog plats på scen, intygar Lasse Åberg. Alkohol var totalförbjudet på Nalen. Man blev portad om man var onykter.

Annons
Annons
Annons