Annons

”RMV:s modell ett hafsverk av självutnämnda experter”

Vår oro för felaktigheter i åldersbedömningar kvarstår. RMV:s artikel innehöll inga svar på våra frågor, tvärtom. Vi värnar om vårt yrkes integritet och vår rätt att arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver rättsläkare vid Rättsmedicinalverket i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Magnetkameror används sedan en tid tillbaka för att bedöma om asylsökande unga med oklar ålder är barn eller vuxna.

Foto: Johan Nilsson/TT

General­direktör Monica Rodrigo för hur medicinska ålders­bedömningar i asylärenden ska genomföras, på en pressträff hösten 2016.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Tommie Olofsson

Foto: privat

Vi vidhåller att rättsläkarna saknar kompetens för att avgöra om valda metoder och bedömningar är korrekta. Svenska rättsläkare har aldrig sysslat med detta, även om rättsläkare i andra länder gör det. Den endagsutbildning som rättsläkarna fått internt kan omöjligen kompensera för detta. Rättsläkare i olika länder har olika utbildningar och kompetenser, vi måste utgå från den svenska.

I dag gör röntgen- och tandläkarna bedömningarna som rättsläkarna därefter går i god för. Är det en rimlig ordning? Rättsläkare har en kompetens, röntgenläkare och tandläkare en annan. De kan inte göra varandras jobb. Det vore märkligt om en tandläkare skulle skriva under och intyga en rättsläkares bedömning av en obduktion.

Annons
Annons
Annons