Rivstart för Cullbergbalettens nye ledare

Johan Inger rivstartar som ny konstnärlig ledare för Cullbergbaletten. På fredag är det premiär för ”Tripp” i Dansens hus i Stockholm. Med tre egna verk vill han lära känna dansarna och visa publiken sina olika sidor som koreograf. En ny resa börjar. Vart?

Under strecket
Publicerad
Annons

Studio 5 hos Riksteatern i Hallunda är belamrad av vattenflaskor och deras ägare. Temperaturen kräver varma överdragsplagg. Mest originell är dansaren Shintaro O-ues lösning: polotröja trädd på benen! Men så sätter stråkmusiken från bandspelaren rummet i rörelse, den hetsar dansarna till hastiga möten som genast söker uppbrott. Det är som om de hela tiden vill slita sig loss från en partner, just när kontakten blir påtaglig.
”Out of breath”, andfådd, är en passande titel. Stycket, som Johan Inger koreograferade för Nederlands Dans Theater (NDT) förra året får nu nya uttolkare i två lag om tre kvinnor och tre män.

– Som jag ser verket handlar det om att ta itu med sina egna neuroser. Människorna försöker nå kontakt, men lyckas inte utan sluter sig inom sig, säger Charlotte Broom och hämtar andan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons