X
Annons
X
Väggarna i stadshussalen är murade på plats av handgjort holländskt tegel. Eldstaden och en liten del av teglet kommer bevaras för att återuppföras på ny plats.
Väggarna i stadshussalen är murade på plats av handgjort holländskt tegel. Eldstaden och en liten del av teglet kommer bevaras för att återuppföras på ny plats. Foto: Erik Lefvander

”Finast i sitt slag” – rivs: ”Ett slöseri utan dess like”

Det har kallats en av landets mest anmärkningsvärda byggnader. Nu demoleras Kiruna stadshus – trots att det hade varit möjligt att flytta. Den svenska rivningsivern raserar bit för bit delar av vårt kulturarv.

På Kiruna stadshus svarta dörrar syns två runda avtryck. Dörrhandtagen som brukade sitta där, snidade i masurbjörk av konstnären Esaias Poggats, har flyttats till det nybyggda stadshuset tre kilometer bort.

Det är november 2018 och byggnaden är tom och låst. Den står i den så kallade sprickzonen, omgiven av husgrunder från rivna byggnader som avtecknar sig bland fjällbjörkarna. I takt med att LKAB:s malmbrytning sker allt djupare ner i berget har berggrunden underminerats och gett upphov till en sorts konstgjord seismisk aktivitet som tvingar staden att flytta. I takt med att marken deformeras rivs nu Kirunas stadskärna etapp för etapp. Det gamla stadshuset rör sig omkring en decimeter i veckan, allt närmare den imploderande gropen vid gruvbergets fot, och inne i stadshussalen har sättningarna i marken ritat långa sprickor över det blanka svarta terrazzogolvet.

Stadshusets bibliotek har färgsatts utifrån en målning av Helmer Osslund. Härifrån syns Kebnekaise i klart väder, och det har ofta besökts av kungaparet som var speciellt förtjusta i det blå rummet med sina skinnfåtöljer.

Foto: Erik Lefvander Bild 1 av 7

Det gamla stadshuset rör sig omkring en decimeter i veckan. I stadshussalen tecknas långa sprickor över det svarta terrazzogolvet.

Foto: Erik Lefvander Bild 2 av 7

Arkitekten Arthur von Schmalensee blandade klassiska referenser med ett modernt uttryck när han ritade stadshuset. Exklusiva material som handgjort tegel och snickerier i oregon pine präglar byggnaden.

Foto: Erik Lefvander Bild 3 av 7

Kirunas nya stadshus, ritat av Henning Larsen arkitekter, är den första byggnad som står färdig i det som ska bli Kirunas nya centrum. Intill det står klocktornet från det gamla stadshuset.

Foto: Hanna Franz n/TT Bild 4 av 7

Mittemot stadshuset ligger gruvberget.

Foto: Erik Lefvander Bild 5 av 7

Fullmäktigesalen, med bevarade originalmöbler som ritades för huset av Folke Sundberg.

Foto: Erik Lefvander Bild 6 av 7

Terrazzogolven är gjutna på plats av exklusiva stensorter. Även fasaden är utförd i handgjort tegel, med en takfot av tjärade träspån.

Foto: Erik Lefvander Bild 7 av 7