Annons

”Rivningarna har förföljt mig i hela mitt liv”

Sergels Torg under byggnad 1967 – vy mot sydväst. Till vänster brandgavlar med reklam där Kulturhuset kommer att stå. I mitten syns Drottninggatan 35–39. Till höger: Klarabergsgatan.
Sergels Torg under byggnad 1967 – vy mot sydväst. Till vänster brandgavlar med reklam där Kulturhuset kommer att stå. I mitten syns Drottninggatan 35–39. Till höger: Klarabergsgatan. Foto: Göran H Fredriksson/Stadsmuseet

Ett laddat brev till Olof Palme, ”Tom och Jerry” på bio och spänningen att titta på rivningarna genom kikhålen. Många SvD-läsarna minns tiden då Stockholm bytte ansikte i mitten av 1900-talet.

Under strecket
Publicerad

Sergels torg är på väg att skapas när byggnader och verkstäder rivs i City på 1960-talet.

Foto: Roland SchröderBild 1 av 5

Norra Smedjegatan försvann när Gallerian skulle byggas – här en bild från 1968.

Foto: StadsmuseetBild 2 av 5

Stockholmstidningen vid Vattugatan – bilden från tidigt 1900-tal.

Foto: StadsmuseetBild 3 av 5

"Amazing grace" spelas på Sergels torg.

Foto: Lennart HelledayBild 4 av 5
Foto: Lennart HelledayBild 5 av 5

De unika bilderna som läsaren Roland Schröder tog på 1960-talet gav inspiration till många av er. Här följer några av alla berättelser som kom in:

Katarina Liljedahl: I mitten av 60-talet bodde jag på Gärdet och minns väl hur jag tillsammans med min mamma kunde passera plank och gropar när vi var nere på stan. Rivningarna i Stockholm påverkade tydligen mitt barnhjärta oerhört mycket då jag åtta år gammal skrev brev till Olof Palme där jag ifrågasatte att man rev gamla fina hus för att ersätta dem med moderna tråkiga och fula. På baksidan hade jag tecknat en glad tomte på väg till ett gammalt fint hus och en ledsen/sur på väg till en modern 'låda'.

Annons
Annons
Annons