Rivningarna av Moskvas femvåningshus sliter upp sår

I Moskva ska de många så kallade ”Chrusjtjovka”–husen, en sorts sovjetisk motsvarighet till det svenska miljonprogrammet, rivas. Det sliter upp känslomässiga sår hos Moskvaborna som kan tvingas flytta till dyrare lägenheter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Människor tvivlar på om de nya husen kommer att vara bättre än de gamla och ifrågasätter varför de ska omflyttas. Många är oroliga för att de kommer att få flytta från sina nuvarande adresser – och betydligt längre ut från centrala Moskva.

Foto: Denis Sinyakov

Striden om femvåningshusen är en spegling av det moderna Ryssland. Centrala Moskva står på tröskeln mellan det sovjetiska arvet och framtidens glättiga nybyggen. I bakgrunden – påkostade Moskva city. I förgrunden – ”Chrusjtjovka-hus”.

Foto: Denis Sinyakov

Den oberoende politiken och juristen Sergej Batjarov förespråkar renovering och översyn framför rivning av femvåningshusen. En kylig söndagseftermiddag, i Presnenskaja-distriktet i centrala Moskva, möter han oroliga boende som säger att de saknar information från myndigheterna.

Foto: Denis Sinyakov

I kommunhuset i Presnenskaja är det trångt överallt, människor köar för att få ställa just sin fråga. ”Kan jag välja bort renoveringsprogrammet?”, är en fråga som återkommer. Många känner misstro mot myndigheterna, då de inte har blivit tillfrågade om vad de tycker om rivningarna, och fruktar att de ska bli tvångsförflyttade.

Foto: Denis Sinyakov

För många väntar ett annorlunda liv. Ägarna Marianna Naominka och Sergej Platonov diskuterar Moskvas framtid mellan femvåningshusen i Presnenskaja-distriktet.

Foto: Denis Sinyakov

70-åriga Tatjana (som inte ville uppge sitt efternamn) är övertygad om att myndigheterna kommer att göra sitt bästa för att ingen ska behöva hamna på gatan. ”Enligt lagen måste de boende i husen komma överens. Lev och låt oss leva”, säger hon.

Foto: Denis Sinyakov

Marianna Naominka, inredningsarkitet, hemma i sin sedan länge renoverade lägenhet i Presnenskaja-distriktet. Marianna vill inte lämna sitt kvarter och säger att hon kommer att stångas med makten.

Foto: Denis Sinyakov

Femvåningshus framför glättiga Moskva city. Även om staden ännu inte har listat de byggnader som kommer att rivas, har borgmästaren Sergej Sobjanin lovat att 25 miljoner kvadratmeter bostadsfastigheter – mer än 10 procent av stadens bostadshus – kommer att rivas.

Foto: Denis Sinyakov
Annons

MOSKVA Ett dussintals boende fryser i en park framför spruckna husfasader.

– Många vill att Moskva ska utvecklas. Man behöver inte vara emot att husen rustas upp, säger den oberoende politikern Sergej Batjarov som förespråkar en översyn av husen.

Annons
Annons
Annons