Annons

Mats Wickman:Rivningar leder inte till ett hållbart samhälle

Det tar uppemot 100 år att kompensera den negativa klimatpåverkan som skapas vid en rivning av det så kallade Passagenhuset och ett nybygge på samma tomt. Är det verkligen genom rivningar som vi skapar det hållbara samhället?

Under strecket
Publicerad

Många var vi som jublade när Nobel Center på Blasieholmen och Apple Store i Kungsträdgården stoppades, men tro inte för ett ögonblick att den nya blågröna majoriteten lagt om stadsbyggnadspolitik. Vi slapp Nobel Center och Apple i Kungsan tack vare ett mycket starkt folkligt motstånd mot båda projekten, men mer i skymundan är det business as usual. I torsdags kväll röstade stadsbyggnadsnämnden för en rivning av det så kallade Passagenhuset i korsningen av Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan. Så gott som samtliga partier röstade för rivningen. Endast Miljöpartiet hade kurage nog att motsätta sig beslutet.

Jag har tidigare i SvD Kultur skrivit om hur destruktiv den planerade rivningen är. Destruktiviteten har i dessa skogsbrandstider blivit ännu djupare. Att riva för att bygga nytt innebär stora koldioxidutsläpp. I en klimatutredning, som är del av beslutsunderlaget inför rivningen av Passagenhuset, framgår att det kan ta uppemot 100 år innan det nya, större huset har kompenserat den negativa klimatpåverkan som rivning och nybygge skapar.

Annons
Annons
Annons