Kommentar

Patricia Hedelius:Riskkapitalister säljer – en halv seger för Sjöstedt

Patricia Hedelius

Nu har det gått lite drygt fem år sedan EQT vann den hetsiga budstriden om Academedia och vi har svaret på hur experimentet fungerade. Svaret är att det gick inget vidare.

Under strecket
Publicerad
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Foto: Lars Pehrson
Annons

I den ljumma försommaren för fem år sedan pågick en hetsig budstrid om ett litet bolag på börsen, friskoleföretaget Academedia. Den amerikanska riskkapitaljätten Providence fanns i ena ringhörnan mot Wallenbergarnas hus-riskkapitalister EQT i den andra. För många av de över 2 000 anställda och föräldrar till de 45 000 eleverna var det en skrämmande huggsexa att bevittna. Det ligger ju i riskkapitalisternas natur att omstrukturera, öka vinsterna och höja värdet på sina köpta tillgångar. Oron var påtaglig över frågan hur en riskkapitalists drift som vinstjakt parar sig med utbildning av barn och ungdomar.

Visserligen har Academedia vuxit ganska ordentligt men utan märkvärdigt höga marginaler och stora vinster. Det är möjligt att det hårdnande klimatet mot riskkapitalister i svensk välfärd tvingade EQT att lägga band på sin egen effektiviseringsiver. Det var ju trots allt barn och ungdomar som skulle pryda löpsedlarna om några tveksamma besparingar i Academedias verksamhet avslöjades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons