Riskkapitalbolagen köper upp friskolorna

I dag tio år senare är det fem skolkoncerner som kontrollerar cirka 25 procent av friskolemarknaden. En direkt effekt av vinstsyftet är att lärartätheten påverkas. Det skriver Sten Svensson, före detta chefredaktör för Lärarnas tidning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Under valrörelsen debatterades frågan om vinst i de fristående skolorna och flera av partierna gjorde olika utspel. Det upplevdes som stötande att skolor som inte fullgör sina uppgifter delar ut vinst till ägarna. Den debatten har resulterat i att skolminister Jan Björklund har bjudit in socialdemokraterna och miljöpartiet till blocköverskridande samtal för att om möjligt komma överens i frågan.

När besluten om de fristående skolorna togs i början av 90-talet var det ingen som diskuterade möjligheterna att göra vinster på att starta skolor. Diskussionen då handlade om små byskolor eller att de pedagogiska alternativen, till exempel Waldorfskolor, som skulle få en chans som fristående skolor. Att skolor skulle kunna drivas av aktiebolag eller att skolor skulle kunna ta ut stora vinster diskuterades inte.

Annons
Annons
Annons