Riskkapitalbolag går in i järn- och bygghandel

Riskkapitalbolaget Volati handlades igår för 99:25 kronor på First North efter en introduktion på 106 kronor tidigare i juni. I dag meddelas att bolaget gör sitt största förvärv hittills med köpet av Lomond Industries som ska "konsolideras".

Under strecket
Publicerad
Annons

Riskkapitalbolaget Volati som introuducerades med preferensaktiker på Firsth North-listan så sent som 8 juni, meddelar i dag att man köper Lomond Industrier, som är leverantör till järn och byggfackhandeln inom Norden.
Volati förvärvar 74 procent av aktierna, medan Lomonds ledning och (sex personer) köper 8 procent medan styrelseordföranden i Lomond, Mats Andersson har kvar 18 procent.

Den totala köpeskillingen för Lomond är 525 miljoner kronor, varav Volatis andel är 389 milijoner kronor.
Lomond Industries har dotterbolag som bland annat Habo Gruppen, Bårebo Nordic och Sörbö/Industribeslag.
Enligt Volatis vd Mårten Andersson är förvärvet bolagets största hittills. Han uppger att "köpeskillingen motsvarar en något högre värdering" än vad Volati tidigare har förvärvat till, men att det beror på potential och position.
Lomond omsatte 2014 drygt en miljard kronor. Enligt Volatis pressmeddelande hade Lomond, som fick göra nedskrivningar på goodwill, ett underliggande resultat på 88 miljoner kronor, men bolaget ska nu "konsolideras" i Volati under tredje kvartalet. Volati räknar med ett positivt bidrag till Volatis resultat 2015.

Annons
Annons
Annons