Riskkapital suktar efter infrastruktur

Riskkapitalbolagen har slukat bolag i den svenska välfärdssektorn. Nu står infrastrukturen på tur. Wallenberg-bolaget EQT jagar de svenska Östersjöhamnarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Det som är viktigt för oss är att det är samhällskritisk infrastruktur. Det ska vara stabila och skyddade kassaflöden, gärna reglerade verksamheter och att vi kan investera till rätt avkastning. Hamnar är ett exempel, säger Stefan Glevén, partner på EQT och ansvarig för EQT:s infrastrukturfond i Norden.

Fonden är en del av riskkapitalbolaget EQT. Det Wallenberg-kopplade riskkapitalbolaget har tidigare visat ett öppet intresse för Östersjöhamnarna Gävle och Oxelösund. Även kring Norrköpings hamn har det funnits rykten. Men nu erfar SvD Näringsliv att EQT även har gjort starka offensiver för att köpa hamnen i Södertälje. Enligt uppgifter till SvD Näringsliv är även kommunen mycket villig att sälja hamnen. Så sent som i slutet på förra året ska konkreta diskussioner ha pågått mellan EQT och representanter för Södertälje kommun. Anledningen till att det ännu inte blivit någon affär är enligt SvD:s källor att EQT inte har kunnat presentera en trovärdig strategi för vad man vill göra med hamnen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons