Annons

Riskfyllt när ebola nått miljonstad

Oron växer när ebolan i Kongo-Kinshasa nått miljonstaden Goma – en utveckling av ebolautbrottet som hjälparbetare länge fruktat. I den folktäta staden hotar den farliga smittan att få fart.

Samtidigt räds sjukvårdspersonalen sedan två av dem har mördats.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Nu har det som hjälpinsatsen fruktat hänt – ebolautbrottet har spridit sig till miljonstaden Goma i Kongo-Kinshasa nära gränsen mot Rwanda. Över 1600 människor har hittills dött i utbrottet. Bilden är tagen i Beni, 13 juli 2019.

Foto: Jerome Delay/AP/TTBild 1 av 2

Ett fordon tillhörande hälsoministeriets ebolainsats i Kongo-Kinshasa attackerades i Beni i slutet av juni och säkerhetsstyrkor tillkallades. Insatsen mot ebolautbrottet i det konfliktdrabbade Kongo-Kinshasa har utsatts för nära 200 attacker bara sedan januari 2019.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro/AP/TTBild 2 av 2

I maj började smittspridningen efter ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa – det näst dödligaste utbrottet av sjukdomen hittills – att öka i tempo. Hjälparbetare och medicinsk personal på plats varnade för vad som skulle kunna hända om smittan nådde Goma, huvudstaden i den konfliktdrabbade provinsen Nordkivu där många av fallen konstaterats.

Nu har det hänt. Än så länge har bara en person i Goma diagnosticerats med den mycket smittsamma blödarfebern, en pastor som troligtvis blivit smittad i en stad 30 mil bort och som avled i början av veckan.

Annons
Annons
Annons