Majoriteten av de som sitter i de så kallade IS-lägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien är kvinnor och barn. Den senaste tiden har corona börjat spridas i lägren.
Majoriteten av de som sitter i de så kallade IS-lägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien är kvinnor och barn. Den senaste tiden har corona börjat spridas i lägren. Foto: Delil Souleiman/AFP

Riskfylld strategi ska få hem barnen från IS-läger

Förhållandena beskrivs som ”tortyr” för ett 30-tal svenska barn som sitter fast i läger i nordöstra Syrien. Nu har Finland valt en helt ny väg för att ta hem de finländska barnen – och i Norge och Danmark höjs röster för att göra likadant.

Publicerad

I lägren al-Hol och Roj i nordöstra Syrien sitter över 50 000 kvinnor och barn inspärrade. Några av dem har befunnit sig där sedan terrorgruppen IS förlorade den sista resten av sitt kalifat i Baghouz, i mars 2019. Andra har suttit där ännu längre.

Sverige, Norge, Danmark och Finland har alla medborgare i lägren. De bor i tält och det råder brist på rent vatten, mediciner och mat. Där finns inga skolor och över 40 personer, varav minst två barn, har mördats sedan årsskiftet. FN:s människorätts­experter liknar förhållandena vid tortyr.