Riskfylld aktieutdelning från Anders Nyrén

Med en skuldsättningsgrad på nära 30 procent är Industrivärden ett av de mest skuldsatta investmentbolagen på börsen. Ändå ska bolaget dela ut 1,7 miljarder kronor till ägarna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Handelsbankssfärens maktbolag Industrivärden, ägare av konjunkturkänsliga bolag som Volvo, Sandvik och Skanska, har naturligtvis påverkats märkbart av fjolårets stökiga börs.

Men trots fortsatt osäkra marknadsutsikter höjer bolaget sin aktieutdelning med 50 öre till 4,50 kronor per aktie. Det är högre än vad analytikerkåren hade prognostiserat, och motsvarar totalt en utdelning på 1,7 miljarder kronor. Det innebär att ”vi liksom tidigare år uppfyller vårt mål att ge en direktavkastning som är högre än genomsnittet för Stockholmsbörsen”, skriver Industrivärden i sitt bokslut. Ett annat, och betydligt viktigare, mål lyckas bolaget däremot inte uppnå. Nettoskulden uppgick till 16,8 miljarder kronor per den sista december 2011. Skuldsättningsgraden har sjunkit något men uppgår ändå till 29 procent. Koncernmålet på max 20 procent i skuldsättningsgrad är alltså långt borta. Det kan också jämföras med Wallenbergkontrollerade Investor, vars skuldsättningsgrad vid årsskiftet uppgick till knappt 10 procent.

Annons
Annons
Annons