Annons
X
Annons
X

Riskfritt spelande inför presidentvalet

Sätt en hundralapp på Barack Obama, och spelbolagen ger 40 procents avkastning om presidenten blir kvar i Vita Huset. Politisk vadslagning hör möjligen inte till det vanliga sparandet, men med nya marknadsplatser har gränsen mellan dobbel och investeringar definitivt dragits om.

[object Object]
6 dollar handlades ett Obama-kontrakt för i fredags på informationsmarknadsplatsen Intrade. Foto: SCANPIX

Upprinnelsen till det amerikanska presidentvalet har sett vilda prissvängningar på Intrade, den amerikanska marknadsplatsen där man under börsliknande former kan investera pengar i utgången av, bland annat, politiska val. Svängningarna har gjort det möjligt att göra riskfria vinster, genom att samtidigt spela på spelbolagens odds.

Politisk vadslagning är inget nytt i sig. På
Betsson, som exempel, pågår nu en febril aktivitet inför valet, och i slutet av förra veckan hade runt tusen personer satsat pengar på någon av de båda huvudkandidaterna. Processen inleds med att bolagets bookmaker gör en egen bedömning av opinionsläget.

– Vi kan vara väldigt fel ute från början, och där kan en duktig spelare med bra information tjäna mycket bättre pengar om man är tidigt ute.

Annons
X

Oddsen uppdateras nästan varje dag fram till valet, med hänsyn till valrörelsens temperaturläge, och med grund i hur Betssons kunder satsar sina pengar. Ju närmre valet kommer, förklarar Bertilsson, desto bättre återspeglar oddsen den faktiska valutgången. På fredagen tillskrevs Barack Obama knappt 70 procents chans att vinna, motsvarande 1,44 gånger pengarna, vilket ligger i paritet med amerikanska opinionsundersökningar.


Intrade
har dock tagit detta steget längre och suddat ut gränserna mellan vadslagning och regelrätta investeringsbeslut. Här är spelarens motpart inte längre spelföretaget och dess bookmaker, utan andra spelare, med helt egna och oberoende uppfattningar om framtiden.

Marknaden har beskrivits, bland annat i New York Times, som en av de viktigaste ekonomiska innovationerna i modern tid.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultatet är en marknadsplats där deltagarna, precis som på börsen, kan köpa och sälja kontrakt baserat på definierade händelser med två olika utfall. Det stundande presidentvalet utgör nu basen för Intrades mest aktiva handel, där tusentals kontrakt omsätts varje dag, och orderböckerna för tanken till vanlig aktiehandel.

  Ett Obama-kontrakt handlades inför helgen för drygt 6 dollar. Kontraktet garanterar spelaren 10 dollar om Obama blir omvald, men blir å andra sidan helt värdelöst om presidenten tvingas bort från Vita Huset. Investeraren – eller spelaren, välj själv – kan antingen tjäna pengar på rena kursrörelser, eller behålla kontrakten till valet är över, och därmed göra vinst på skillnaden mellan köpkurs och lösenpris.

  Medan handeln på Intrade å ena sidan kan betraktas som ren underhållning, så har marknaden beskrivits, bland annat i New York Times, som en av de viktigaste ekonomiska innovationerna i modern tid. Bakgrunden är en växande förståelse om kollektiv kunskapsbildning, som bland annat populariserats i böcker som Wizdom of Crowds och Infotopia.

  Ta en glaskruka med pingisbollar, och låt 100 personer gissa antalet bollar. Att en enskild individ gissar rätt är osannolikt. Däremot är det väl dokumenterat att ett genomsnitt av alla gissningar ofta ligger skrämmande nära sanningen.

  • LÄS OCKSÅ:
  Svenska bolag vinnare vid Obama-seger
  • LÄS OCKSÅ:
  Obama bäst för börsen

  Under tidigt 2000-tal inledde den amerikanska säkerhetsapparaten ett kontroversiellt projekt, som syftade till att skapa en marknadsplats för underrättelseinformation. En mindre grupp amerikanska tjänstemän från olika delar av världen skulle köpa och sälja terminskontrakt baserat på hur de själva såg sannolikheten för, exempelvis, ett terroristangrepp.

  Nu var inte handeln i sig ett ändamål, utan idén var att priset på terminerna skulle skapa en bra bild av riskerna för olika typer av händelser. Projektet, Policy Analyst Market, slaktades dock av politikerna, som inte förstod idén.

  Även om marknader som Intrade kan avfärdas som obskyra, så är möjligheterna intressanta. Medan en europeisk bookmaker själv måste styra oddsen i presidentvalet, så utgör Intrade en mötesplats för tusentals vitt skilda åsikter.

  Den senaste veckans kraftiga prisändringar har bidragit till att oddsen på Intrade plötsligt avvikit kraftigt från övriga spelbolag, vilket öppnat för en bitvis lönsam arbitragehandel. Att köpa Obama-kontrakt på Intrade, och i samma stund satsa på Mitt Romney på Betsson, borgade under förra veckan för riskfria vinster på upp till 10 procent av insatsen.

  Annons
  Annons
  X

  6 dollar handlades ett Obama-kontrakt för i fredags på informationsmarknadsplatsen Intrade.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X