Annons

Riskfritt ladda ner trots lagskärpning

Två månader efter lagskärpningen är det fortfarande riskfritt att ladda ner musik och film illegalt från internet. Inga privatpersoner har ännu polisanmälts och Antipiratbyrån angriper i stället internetoperatörer som Telia och Bredbandsbolaget.

Publicerad

Den 1 juli i år blev det olagligt att ladda ner musik, film och annat upphovsrättsligt material som lagts ut på internet utan upphovsmännens tillstånd. Men de hundratusentals svenskar - över en miljon enligt vissa undersökningar - som ägnar sig åt nedladdning har ostört kunnat fortsätta.
Polisen jagar aldrig på eget initiativ personer som begår brott mot upphovsrättslagen. Det är ett så kallat målsägandebrott, vilket innebär att det är upp till dem som drabbas att själva polisanmäla. I Sverige bevakas upphovsrätten på internet av Antipiratbyrån, som är filmbranschens organisation, och av Ifpi, som är musikindustrins motsvarighet.

Redan före lagändringen polisanmälde Antipiratbyrån perso-ner som otillåtet lagt ut material på nätet, vilket även tidigare var olagligt. I juni satte Datainspektionen stopp för det när de slog fast att Antipiratbyrån bröt mot personuppgiftslagen när de registrerade internetanvändare.
Antipiratbyrån har begärt undantag från lagen, men i väntan på beslut har de slutat att samla
in uppgifter om fildelare. Det innebär att de heller inte har polisanmält någon enligt den nya lagen som även förbjuder nedladdning.
Ifpi å sin sida har inte polisanmält några privatpersoner, varken för att olagligt ha lagt ut eller laddat ner musik. Risken för att polisanmälas och åtalas för att illegalt ha tankat ner film och musik i Sverige är därför minimal.

Annons
Annons
Annons
Annons