Annons

Risken stor för en grön jul

Risken är stor för en grön jul i stora delar av Sverige – när varma vindar drar in varm luft från sydväst, enligt Klart.se. Väderprognosen säger att Stockholm kan få så mycket som sju plusgrader på julafton.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TTBild 1 av 1
Foto: TT

Längdskidåkare i södra Sverige kan räkna med att behöva ställa tillbaka skidorna i garderoben – risken är nämligen överhängande för att julafton blir grön, enligt den färskaste prognosen från vädertjänsten
Klart.se.

– På själva julafton räknar jag med att det blir plusgrader i Götaland, Svealand och kanske även i sydligaste Norrland. Det kommer in nya nederbördsområden, men i södra Sverige faller det som regn. Gränszonen går mellan norra Svealand och sydligaste Norrland, men det är för tidigt att säga exakt, säger meteorologen Martin Hedberg på Klart.se.

När kommer snön till södra Sverige?

– Efter jul. Det är många som önskar sig snö, och särskilt under julafton. Just för Stockholms del kommer temperaturerna att ligga någonstans runt 3-7 plusgrader.

Det känns väldigt varmt?

– De senaste åren har varit väldigt snörika, men innan dess har vi haft flera år med barmark i södra Sverige. Man ska inte ta förra året som referens för vad som är normalt. Det är ingen ovanlig situation att det inte snöar på julen.

Hänger det ihop med klimatförändringarna?

– Klimatförändringarna medför att vi har rent globalt sett en ökad temperatur, och även i Sverige som enskilt land. Det innebär att sannolikheten för milda vintrar har ökat, men även för snörika.

– Nederbörden ökar, och beroende på om temperaturen är över eller under nollgradigt faller det regn eller snö. Om det för 30 år sedan var två av tre jular som var vita i Stockholm, är det nu i stället två av tre som är gröna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons