Analys

”Risken läggs över på konsumenterna”

Frysta bär är en väldokumenterad källa till barnfamiljernas mest ovälkomna gäst: vinterkräksjukan. Svenska myndigheter måste förstås följa våra grannländers kloka exempel och kräva kokning av frysta bär som används i storkök och bagerier.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den senaste veckorna har – förutom de rutinmässiga rapporterna om köttfusk – dominerats av två matlarm. Det ena handlar om hur frysta bär misstänks (svenska myndigheter) och anses (danska myndigheter) ligga bakom ett stort och sedan ett halvår pågående utbrott av hepatit A som geografiskt täcker hela Skandinavien och Finland.

Det andra handlar om hur ett företag i Uppsala levererat salmonellasmittat foder till 400 bönder som föder upp nötkreatur.

I det ena fallet är hotet främst riktat mot oss konsumenter, i det andra är det mot producenter. Som vanligt när svenska myndigheter griper in prioriteras smittor som hotar producenternas ekonomiska överlevnad resolut. Det är välkommet. Mindre bra är ett motsvarande mönster av tvehågsenhet inför smittor där hotet i första hand riktas direkt mot mänskliga konsumenter.

Fyndet av salmonellan skedde vid provtagning hos foderföretaget och produkterna spårades sedan, säckar återkallades, anläggningar sanerades. Men först senare i år väntas en analys som kan klargöra om bären var boven. Under tiden lämpas problemet med Hepatit A över på konsumenten som själv uppmanas att koka sina hallon.

Annons
Annons

Det handlar förstås om vem som ska stå risken. Så länge bakterierna höll sig till kött gick det att rekommendera genomstekning. Kanske kan några stå ut med kokta hallon, men hur gör vi med salladsbladen och spenaten? Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist brukar stå upp för åsikten att man stolt ska kunna använda samma effektiva styrsystem som andra branscher.

Men till skillnad från skogen, bilarna och elektroniken är maten per definition en biologisk högriskvara. Den bryts snabbt ned av bakterier (lyckligtvis) och är förstås en utmärkt distributör av virus. Det medför helt andra risker när den hanteras i stora volymer, och transporteras långa sträckor.

Om något gick fel förr i tiden blev några familjer på orten sjuka direkt. Med den storskaliga produktionen följer utbrott som ofta täcker halva världsdelar men ändå är svåra att upptäcka då de är utspridda i tid och rum. Vi blir dessutom mer sjuka eftersom bakterier och virus utvecklas snabbare och blir allt mer aggressiva i den för dem gynnsamma miljön.

För att marknaden ska fungera skulle vinningen av den effektiva produktionen behöva nå samma personer som löper den ökade risken att bli sjuk, och vet om det. Så är det knappast.

Eftersom livsmedelsindustrin fortsätter sin marsch mot storskaligheten kommer risken för smittspridning att tvinga fram drastiska metoder som att tvätta kött med klorin och döda mikrober med joniserande strålning. Ett krav på att frysta bär måste kokas skulle skicka en signal långt bak i produktionskedjan och måhända flytta riskpremien en liten bit i rätt riktning.

För vem vill egentligen alltid äta kokta hallon?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons