”Risken för mutation ökar”

Under strecket
Publicerad
Annons

Istanbul Ytterligare fem människor i Turkiet har smittats av den dödliga formen av fågelvirus, H5N1, meddelar hälsodepartementet. Ju fler som smittas, desto större är risken att viruset muterar så att det kan spridas från människa till människa, varnar WHO.
Med de fem nya fallen fallen - som i går kväll bekräftades av världshälsoorganisationen WHO - är det nu enligt hälsominister Recep Akdag 14 personer som konstaterats smittade av fågelinfluensa i Turkiet, bland dem de tre syskon som avled förra veckan.
Sexårige Ali Hasan är enda överlevande barnet i familjen Kocyigit från staden Dogubayazit i östra Turkiet. Pojken hade förts till sjukhus tillsammans med sin bror Mehmet Ali, 14 år och systrarna Fatma, 15, och Hulya, 11.
I går fick Ali Hasan återvända hem från sjukhuset sedan ett bekräftande prov visat att han inte bar på den dödliga virustypen. Turkiska medier följde den känslofyllda återföreningen med pappa Zeki och mamma Marifet.

Över 60 människor med influensasymptom har lagts in på sjukhus runt
om i Turkiet. Alla har varit i närkontakt med fjäderfän. I landets största stad Istanbul hade 21 personer tagits in på sjukhus, men i går kväll meddelades att tolv visat sig vara smittfria. H5N1 har konstaterats hos höns i tolvmiljonersstaden Istanbul, och massavlivning av fjäderfän i stadens utkanter inleds inom kort.

Annons
Annons
Annons