Annons
X
Annons
X

Riskabelt liv väntar i fängelset

Förre polischefen Göran Lindberg döms till fängelse i sex år och sex månader.

Nu väntar ett ensamt och riskabelt liv innanför murarna.

– Han kan bli hotad, trakasserad eller värre, säger Krister Karlsson, riksordförande för Kriminellas revansch i samhället.

”HAN KAN BLI HOTAD, TRAKASSERAD ELLER VÄRRE. MOBBAD, DET BLIR HAN DEFINITIVT.”

I Sverige finns det sex anstalter med avdelning för sexualbrottslingar: Norrtälje, Salberga i Västmanland, Kristianstad, Tillberga utanför Västerås, nyligen ombyggda Saltvik utanför Härnösand och Skogomeanstalten i Göteborg som enbart emot sexualbrottslingar.

Med största sannolikhet hamnar Göran Lindberg på en anstalt med hög säkerhetsklassning: det existerar en hotbild mot sexualbrottslingar på landets anstalter.

Norrtälje- och Salbergaanstalten har båda säkerhetsklass B, den näst högsta, och på Norrtäljeanstalten sitter redan kända sexualbrottslingar som Anders Eklund och Hagamannen, Niklas Lindgren.

Annons
X

– Det handlar om förstås om murar och staket, men också om säkerheten innanför murarna. Då har personaltäthet, övervakning och hur uppdelningen av avdelningarna betydelse, säger Martin Gillå, chef för kriminalvårdens placeringsenhet.

Enligt Martin Gillå är det främsta skälet till en placering på en avdelning för sexualbrottslingar att internen ska få lämplig rehabilitering och vård. Men han medger också att det är viktigt då det finns en risk för att Göran Lindberg utsätts för hot eller våld från andra interner.

– Det kan finnas speciella omständigheter i det här fallet, och de kommer vi givetvis att utreda om han skulle dömas. Vi kan inte tillåta att intagna utsätts för hot och våld, och vi genomför utredningen med utgångspunkten att han kan sitta säkert under hela sin tid, säger Martin Gillå.

Göran Lindberg var känd som jämställdhetsivrare och för sitt arbete mot våld och sexuella trakasserier mot kvinnor.

Krister Karlsson, riksordförande i Kriminellas revansch i samhället, tror att den förre länspolismästaren kan få problem även bland andra sexualbrottslingar.

– I sitt jobb har han i princip jagat de här pedofilerna. Han kan bli hotad, trakasserad eller värre. Mobbad, det blir han definitivt.

Nu kommer Göran Lindberg, 64, att föras till Kumlaanstalten. Där får alla som döms till mer än fyra års fängelse sitta i väntan på att placeringsutredningen blir klar. Krister Karlsson tror att det är där som Göran Lindberg kommer att löpa störst risk att skadas av andra interner.

– Interner vill inte sitta på samma avdelning som sexualbrottslingar och bli förknippade med det. De gör helt enkelt vad de behöver för att jaga bort dem.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X