Riskabelt att köpa grisen i vinsäcken

KVALITET VS PRIS. Postordervin är en relativt ny företeelse i Sverige. Men hur bra är vinerna som man kan få hemlevererade? Svårt att säga, skriver Mikael Mölstad, som tycker att det är svårt att jämföra nätbutikernas viner.

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

Näthandeln med vin blir allt populärare. Det är bara att beställa hemma vid datorn och vips, några dagar senare står lådan utanför dörren. I bästa fall.

Egentligen är det inget konstigt. Det handlar om traditionell postorderhandel som vi svenskar är uppvuxna med. Det finns bara en skillnad: Varorna innehåller alkohol. Och det är vi inte vana vid.

Många har hört av sig till mig och undrat hur kvaliteten är på vinerna som säljs. Egentligen är väl frågan: Vad får jag för kvalitet för pengarna. Mitt korta svar är: Jag vet inte. Ett längre svar är: Jag har verkligen försökt ta reda på det. Men firmorna gör det inte lätt för mig. Och nu utgår jag bara från de stora seriösa näthandlarna.

Mycket tyder på att kvalitet och pris inte alltid stämmer. De gånger jag lyckats jämföra nätbutikens vin med samma vin på den internationella marknaden så är det alltid till nätbutikens nackdel – ibland är nätfirman dubbelt så dyr. Inte sällan verkar vinblandningen och etiketten vara skapad bara för nätbutiken. Vilket gör det omöjligt att veta vad det borde kosta utan att provsmaka.

Annons
Annons

I vissa fall har jag försökt jämföra priset per flaska. Men problemet är att många viner säljs i en blandad låda och då blir det betydligt knepigare att räkna på. Och det är väl just det som är meningen. Beskrivningen av vinet låter ofta ack så tjusig men ingen annan än nätfirman vet om vinstmarginalen är 20 eller 200 procent. Och det är svårt att hitta uppgifter om vinet.

Egentligen är detta jättekonstigt. Som en jämförelse: skulle du köpa ett dussin blandade romaner i en låda om du inte kände till författaren? Och dessutom upptäckte att författaren inte heller verkade existera på nätet annat än hos din nätbokhandel.

Det är klart att dessa firmor vill tjäna pengar vilket är helt legitimt. Det är mest det faktum att man köper grisen i säcken som är problematiskt.

Då är det lätt att gilla vårt kära detaljhandelsmonopol. Varje vin som kommer in på Systembolaget gör det i stenhård priskonkurrens. Jag kan försäkra dig att många producenter levererar överkvalitet bara för att få en plats på Systembolagets hyllor. Dessutom är alla viner noggrant analyserade i labb och provade av både Systembolagets folk och oss vinskribenter.

Vill du handla på nätet är mitt tips att köpa viner som du redan känner till eller kan leta upp i den allmänna vinhandeln. Det är lätt att söka på nätet där stora vinbutiker ofta har priser. Det finns också många sajter med jämförspriser.

I början av min vinkarriär bodde jag i Schweiz. Där är postorderhandeln med vin mycket stor liksom i hela Tyskland. För en nyinflyttad svensk var detta fantastiskt. Jag prenumererade på färdigblandade vinlådor för glatta livet. Många hade recept, andra innehöll hela vinskolor och annat skojigt papper med tryck.

Jag höll på med detta i knappt ett år. Det var inte så att vinerna var dåliga – men ointressanta och okända. Och när jag började räkna på vad jag betalade per flaska var det något som inte stämde. Ja, du gissar rätt. Vinerna kostade mycket mer än de smakade.

I samma veva förstod jag hur man egentligen handlar bra vin i Schweiz (och många andra länder). Man blir rekommenderad små trevliga vinhandlare på bakgator eller går på årliga höst- och vårmässor där man kan prova goda viner från kända producenter. Och sedan få dem levererade hem till dörren.

Det är så långt ifrån grisen i säcken man kan komma.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons