Annons

Risk för ytlig jakt på tydlighet

Annie Lööf har en historisk chans att förena de ideal som präglar Centerpartiet. Gör inte misstaget att prioritera bort något av dessa ideal i en ytlig jakt på tydlighet. Det skriver Kristina Jonäng (C), ledamot av partistyrelsen inför beslutet om Centerpartiets ideprogram.

Publicerad

Centerpartiet har haft en dubbel roll i svensk politik. Därför har det alltid funnits skäl att avfärda Centerpartiet. Samma ideal som en del avfärdar som otydlighet är i själva verket partiets främsta tillgång. Om tre månader ska Centerpartiet anta ett nytt ideprogram. Inom några veckor kommer partistyrelsen att lägga fram förslaget till stämman. Det finns skäl för partiledningen med partiledaren Annie Lööf i spetsen att fundera igenom hur partiets historiska rötter och ideal ska kunna förenas. Jag menar att möjligheterna är större än någonsin för Centerpartiet att ta revansch.

”Bönderna”: Många av partiets ideal skulle kunna avfärdas som nischfrågor för allt färre landsbygdsväljare. Idag finns en uppgivenhet bland landsbygdsbefolkningen. Centerpartiet får klä skott för utflyttning, vikande skatteunderlag och utebliven regionalpolitik, eftersom vi sitter i ledande ställning just i de bygder där svårigheterna är som störst. Centerpartiet blir offer för förväntningarnas missnöje på landsbygden.

Annons
Annons
Annons