Annons

Kan bli våldsamt när självstyret upphör

Indiens initiativ att dra tillbaka stora delar av Kashmirs självstyre ökar risken för upptrappat våld i den omtvistade regionen, varnar en expert.

Under strecket
Moa Kärnstrand / TT
Publicerad

Studenter i Delhi protesterar mot skrotningen av den särskilda status som indiska Kashmir har under indisk grundlag. Bild från i måndags.

Foto: Manish Swarup/AP/TT Bild 1 av 4

En polischef instruerar sin patrull på en tom gata i Srinagar, då utegångsförbud råder, i delstaten Jammu och Kashmir.

Foto: AP/TT Bild 2 av 4

Indiens inrikesminister Amit Shah bär på den kontroversiella planen att skrota den särskilda status som den indiskhållna delen av Kashmir har i indisk grundlag.

Foto: Manish Swarup/AP/TT Bild 3 av 4

Indisk polis och paramilitär skjuter mot demonstranter i Srinagar i indiskhållna Kashmir, den 31 maj i år. Första halvan av 2019 dödades fler än 300 personer i Kashmir.

Foto: Dar Yasin/AP/TT Bild 4 av 4

Konflikter och våld är vardag i Kashmir, inklämt i Himalaya mellan Indien, Pakistan och Kina. Genom historien har Indien och Pakistan stridit om regionen, som är delad mellan länderna och en av världens mest militariserade.

På 1950-talet fick den indiska delen av det bergiga området, delstaten Jammu och Kashmir, så kallad särskild status genom ett tillägg i den indiska grundlagen. Det innebar – på pappret åtminstone – en högre grad av självstyre och makt över till exempel lagstiftning och ekonomi.

Annons
Annons
Annons