Risk för USA-anfall mot Iran nästa år

Under första halvan av 2013 kommer Iranfrågan åter att komma högst upp på USA:s säkerhetspolitiska agenda. Risken för ett amerikanskt flyganfall är reell – oavsett vem som blir president, skriver statsvetaren Jan Hallenberg.

Under strecket
Publicerad

Presidentkandidat Mitt Romney var mycket kritisk mot Barack Obama när det gäller Iran under den tredje och sista debatten där utrikespolitik stod i fokus.

Foto: WIN MCNAMEE/AP
Annons

Under hösten 2002 debatterade vi som sysslar med USA:s utrikespolitik intensivt om USA skulle invadera Irak. Jag tillhörde då dem som tyvärr hade rätt om att kriget skulle börja i mars 2003.

Hösten 2012 finns ett nytt tänkbart krigsscenario, som denna gång gäller USA och Iran. Sedan det 2002 avslöjades att Iran bedrivit ett kärnenergiprogram i mer än 15 år utan att informera det internationella atomenergiorganet IAEA om detta – vilket Iran var skyldigt att göra enligt det icke-spridningsavtal som landet skrivit under – har frågan om Iran och dess kärnenergiprogram varit på den internationella agendan. USA och Israel fruktar att Iran är på väg att utveckla kapacitet för att bygga kärnvapen. Båda har hotat med militär flygattack mot Iran om inte Teheran böjer sig för kraven på större öppenhet. Troligen kommer frågan om USA skall använda militära flyganfall för att stoppa Irans agerande att avgöras under 2013. Frågan har explicit diskuterats också under presidentvalskampanjen.

Annons
Annons
Annons