Annons

”Risk för stora prisfall med ny fastighetsskatt”

En ny fastighetsskatt riskerar att bli en storstadsskatt, skriver Sofia Linder bland annat.
En ny fastighetsskatt riskerar att bli en storstadsskatt, skriver Sofia Linder bland annat. Foto: Pressbild, TT

Sverige har redan bland världens högsta skatter. Det är kanske inte så konstigt när liberaler ägnar stor möda åt att argumentera för en fastighetsskatt, skriver Skattebetalarnas Sofia Linder i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Det är anmärkningsvärt att en liberal tankesmedja som Fores förespråkar en återinförd fastighetsskatt (SvD Debatt 10/3). Visst finns det flera skadliga skatter som Sverige behöver sänka. Men med ett av världens högsta skattetryck torde dock Andreas Bergström och Fores kunna föreslå andra finansieringssätt än en skatteväxling baserad på en comeback för en av Sveriges mest avskydda skatter.

Förslagen på ny fastighetsskatt, som även omfattar landets bostadsrätter, skulle drabba sex av tio hushåll. Inte bara hushållens boendekalkyler skulle omkullkastas – utan hela ekonomin skulle påverkas. En fastighetsskatt riskerar att leda till kraftiga prisfall på en redan skör och dysfunktionell bostadsmarknad. Högt belånade bostadsägare löper faran att hamna i en situation där lånen överstiger bostadens värde.

Annons
Annons
Annons