Annons
X
Annons
X

Risk för sopkaos i Stockholm

Stockholms sopåkare har förlorat i Arbetsdomstolen vilket gör att de riskerar att få betydligt mindre i lön i framtiden. På onsdagskvällen samlades åkarna till ett krismöte och kom överens om att hädanefter följa arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka – något de tidigare inte gjort.

– Det här kommer att få konsekvenser för hela Stockholm, säger en av sopåkarna till SvD.se.

Fackförbundet Transport förlorade i Arbetsdomstolen (AD) mot renhållningsföretaget Liselotte Lööv. Företaget hade rätt att införa månadslön för tolv renhållningsarbetare i Stockholm.

Förändringen innebar sänkt lön och utlöste en vild strejk i februari förra året. Åtta anställda som vägrade gå med på de nya villkoren sades upp. Nu slår AD fast att uppsägningarna inte stred mot lagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter domen var stämningen upprörd bland sopåkarna, som diskuterade situationen vid ett möte igår kväll.

  Annons
  X

  – Det vi nu kommer att göra är att följa arbetsmiljölagstiftningen till punkt och pricka, säger en av åkarna som var med på mötet.

  Han berättar att en sluten omröstning hölls och att enigheten var total om hur åkarna nu kommer att agera.

  – Vi kommer inte att forcera snövallar eller hämta sopor där det inte är skottat eller sandat. Vi kommer inte heller att lyfta 30-kilossäckar vilket är emot reglerna men som vi ändå har gjort tidigare, säger han.

  Han menar att sopåkarna har tagit ett stort ansvar för att hämta sopor under förhållanden som egentligen strider mot reglerna, men att så inte kommer att ske längre.

  – Det här kommer att slå hårt mot Stockholm. Inte på en eller några dagar, men på sikt, säger sopåkaren som vill vara anonym.

  På torsdagsmorgonen ska företaget träffa de anställda som berörs. Om de accepterar de nya villkoren kommer uppsägningarna inte att träda i kraft, enligt företagsledningen.

  Sopåkarna menar att försämringen för dem handlar om cirka 6000 kronor mindre i lön i månaden och 20 procent mer att göra.

  Men finns inte risken att ni blir anklagade för att medvetet maska om ni gör såhär?

  – Det handlar inte om det. Det handlar bara om att följa de regler och lagar som gäller vilket vi inte har gjort tidigare. Tidigare kunde jag jobba 15 timmar i sträck och aldrig ta ut övertid, men nu går vi helt enkelt hem efter åtta timmar, säger sopåkaren till SvD.se.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X