Annons
X
Annons
X

Risk för smutsig valrörelse

Flera av huvudpersonerna i förra valets stora nätskandaler är tillbaka på jobbet – i några fall på samma arbetsplats de tvingades lämna. Samtidigt har riskerna för en smutsig valrörelse aldrig varit större, konstaterar experter.

Vid den här tiden för fyra år sedan plingade det till i inboxarna på landets nyhetsredaktioner. En anonym person som kallade sig ”moralens väktare” tipsade bland annat om att Fredrik Reinfeldt skulle ha anlitat svart arbetskraft.

Den falska mejlkampanjen spårades snart till Mats Lindström, opinionsanalytiker på Socialdemokraternas kansli, och han fick lämna jobbet. Idag arbetar han på opinionsinstitutet Novus – som anlitas av bland annat just Socialdemokraterna.

Ett halvår senare, mitt i natten bara två veckor före förra valet var det dags igen. Socialdemokraterna kallade hastigt till presskonferens och meddelade att de utsatts för ett omfattande dataintrång från Folkpartiet. FP-avgångarna följde i strid ström.

Annons
X

Idag arbetar avgångna partisekreteraren Johan Jakobsson med kommunikation, bland annat inom politik, på Kreab. Dåvarande presschefen Niki Westerberg är tillbaka hos Folkpartiet, nu med ansvar för partiets internetsatsningar. Journalisten Niklas Svensson, som fälldes för dataintrång i härvan, har återanställts av Expressen, som han då tvingades lämna.

De tre männen med lägre poster i skandalens centrum har däremot lämnat politiken, visar SvD:s kartläggning.

Valforskaren Peter Esaiasson vid Göteborgs universitet är säker på sin sak: vi kommer inte att få se samma sak i år.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Man upprepar inte gamla misstag. Det kommer inte att vara någon som gör dataintrång igen, säger han.

  Däremot, konstaterar han, har den snabba utvecklingen på internet skapat nya möjligheter för det som brukar kallas dirty campaigning, smutskastningskampanjer.

  –Det finns fler aktörer som har intresse av det och det finns fler kanaler än förut, säger Peter Esaiasson.

  2006 handlade skandalerna om falska mejl och lösenord på vift. Fyra år senare finns Facebook, Twitter och Youtube som politiska arenor, medan den politiska bloggvärlden expanderat kraftigt.

  Torbjörn Nilsson, politikredaktör på tidningen Fokus och aktuell med en bok som bland annat berör förra valrörelsen, menar att det inte bara handlar om enskilda individers snedtramp. De smutsiga metoderna är institutionaliserade.

  –Inget är så klassiskt i svensk politik som insändarskribenter som undertecknar med falskt namn eller att man plockar ner andras valaffischer, säger han.

  När budskapen idag inte längre behöver filtreras genom traditionella medier öppnas möjligheten till en mycket mer omfattande spridning.

  –Jag tror att vi i år kommer att se en kakofoni av budskap i de sociala medierna. Där kan det då bli ganska lätt att bedriva en genomtänkt negativ kampanj, säger Torbjörn Nilsson.

  På nätet finns flera exempel de senaste veckorna på bloggare som anklagats för övertramp. Peter Andersson, en av de största S-bloggarna, tycker att M-kvinnorna gått över gränsen när de anklagar Mona Sahlin för att begå ”dödssynder” och illustrerar med en röd djävul.

  Per Ankersjö, inflytelserik C-bloggare, tycker å sin sida att Maud Olofsson fått utstå smutskastning från S-bloggare för hennes Sydafrikasemester under Saabkrisen. Centerpartiet uppger också att deras bloggportal spammats av sajten Alliansfritt Sverige.

  Den som söker på ”Mona Sahlin” eller ”Fredrik Reinfeldt” på videosajten Youtube får leta länge för att hitta något som inte är direkt hånfullt. Av de 20 mest tittade Sahlinklippen ger bara fyra en positiv bild av henne.

  Martin Gelin, som nyligen börjat som sociala medier-ansvarig för de rödgröna, uppger att Youtube är en av de kanaler partierna kommer att jobba aktivt med.

  –Söker man på rödgrön eller på partiledarna ska man förhoppningsvis få upp färre saker som är negativa. Men jag är inte så oroad, jag tror inte att folk blir övertygade av en tonåring som gör hatvideor om Sahlin. Det är inte där valet avgörs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X