”Risk för olaglig taxiverksamhet”

Foto: Tomas Oneborg

Ändrade regler för Swishbetalningar behöver föregås av en noggrann konsekvensanalys. Det är nödvändigt att slå vakt om sunda och rättvisa villkor för seriösa företagare, skriver Claudio Skubla, Svenska Taxiförbundet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbild
Annons

Per Åsling (C) föreslår i ett inlägg den 27 december att Swish-betalningar undantas från lagen om kassaregister. Syftet är att förenkla för mindre företag och föreningar, vilket är goda skäl för att se över reglerna. Men det finns områden där en sådan särreglering riskerar att få oönskade konsekvenser, däribland för taxiverksamhet.

Svenska Taxiförbundet arbetar för en sundare taxinäring. Förbundet har i flera undersökningar uppmärksammat hur brott mot taxameterreglerna – taxibilens motsvarighet till kassaregister – eller ren svarttaxiverksamhet slår mot seriösa åkare. Undersökningar visar att nya internationella företag systematiskt bryter mot taxameterreglerna så att de verkliga intäkterna inte blir synliga för myndigheterna. En färsk undersökning från hösten 2020 visar att hälften av intäkterna från Ubers och Bolts taxibilar inte redovisas korrekt.

Annons
Annons
Annons