Annons
X
Annons
X

Risk för nytt klimatfiasko

Risken för ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan är överhängande. När bara drygt en dag återstår av FN:s klimatmöte i Cancun är positionerna fortfarande fastlåsta.

Av TT

Japan, Kanada och Ryssland hotar fortfarande att hoppa av Kyotoavtalet - vilket sannolikt skulle sänka hela FN-processen.

Japan kräver att även USA omfattas av ett bindande avtal om utsläppsminskningar. Men om en sådan lösning är möjlig är högst osäkert.

– Situationen är besvärlig. Japan kräver samma bindning för USA som för andra, och USA kräver samma bindning för Kina som för i-länderna, vilket Kina inte accepterar. Och så vidare, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Annons
X

Liksom de andra delegaterna på mötet börjar han se trött ut. Långa och hårda möten utan resultat har avverkats och nu verkar nattmangling vara enda vägen för få fram ett godtagbart resultat.

Det mexikanska ordförandeskapet har dessutom ställt krav på ett hårdare tempo i förhandlingarna. Ingen hinner längre njuta av solen, stränderna och det tropiska landskapet utanför konferenslokalerna.

Carlgren tror dock att det finns en möjlighet att japanerna ger med sig om de får någon form av garanti för att även USA omfattas av bindande krav.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det går nog att skriva texterna så att de känner sig någorlunda säkra, säger han.

  Förutom det osäkra läget kring Kyotoavtalet, återstår också att lösa hur Köpenhamnsackordet, slutdokumentet från mötet i Köpenhamn för ett år sedan, ska kunna bekräftas och formaliseras.

  I ackordet har de flesta länder listat hur stora utsläppsminskningar de är beredda att göra till 2020, och utfäst sig att leva upp till dessa.

  – Frågan är hur löftena ska återbekräftas. Och hur de ska kopplas till Kyotoavtalet, säger Carlgren.

  – Vi kanske inte kan binda allt detta nu. Men vi behöver åtminstone få en form där det säga att det definitiva beslutet kan tas ganska snart, vid nästa möte i Sydafrika om ett år.

  Cancun TT:s utsände

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X