Annons

Risk för nackont – ”seg” Tesla utmanar Porsche

Supermiljöbil med prestanda som en sportbil. Tesla Model S går inte riktigt så långt på en laddning som utlovas men mycket längre än vad någon annan bil klarar av på enbart el.
Supermiljöbil med prestanda som en sportbil. Tesla Model S går inte riktigt så långt på en laddning som utlovas men mycket längre än vad någon annan bil klarar av på enbart el. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det här är inte världens snabbaste Tesla, däremot den som går längst på ett fulladdat batteri. Men trots en matchvikt på 2,3 ton och plats för fem åkande kan Model S utan P fortfarande utmana många snabba sportbilar. Däremot har försäljningen tappat farten.

Under strecket
Publicerad

Teslan gör nästan jämnt lopp med en Porsche 911 GTS.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Nästan alla inställningar görs på den jättelika touchskärmen. Det går även att snacka med bilen, fast än så länge inte på svenska.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Den lite plastiga interiören matchar inte prislappen. Men åkkomforten är bra.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Under en liten lucka i vänster baklykta döljer sig laddningskontakten.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

21-tumshjul eller 19 tum? Välj det sistnämnda så spar du både el och öron. När det inte hörs något från motorerna blir ljudet från hjulen påträngande.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: BMW
Foto: Porsche

Tesla Model S 100D saknar alltså bokstaven P i modellbeteckningen. P som i Performance. Här har man istället satsat på räckvidd. 63,2 mil ska det här ekipaget kunna ta sig på ett maximalt laddat batteri – ett par mil längre än P100D.

I verkligheten blir nog skillnaden större än så, även om ingen av dem, med eller utan P, kommer så långt som EU-körcykeln anger. Men det är klart att en bil med drygt 600 hästkrafter lockar till en annan körning än den här, med ”bara” 470 hästar. Extra krafter kräver mer energi, oavsett om den hämtas från ett batteri eller från en bensintank.

Annons
Annons
Annons