Annons
X
Annons
X

Expert: Risk för hämndattacker

Ilska, rädsla men också hat – efter terrorattackerna i Bryssel går debatten på sociala medier i höga och aggressiva toner. En del vill skylla allt på muslimer generellt, och det finns också en risk för hämndattacker mot exempelvis moskéer. På så vis skördar terrorn en andra våg av offer, enligt Daniel Poohl, vd för stiftelsen Expo.

Brysselattackerna
Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo
Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo Foto: Anders Wiklund/TT

Knappt hade ekot av explosionerna tystnat förrän debatten på exempelvis Twitter och Facebook kom igång om orsakerna och om vem som ligger bakom. I många fall mycket aggressivt, där ilskan riktas mot muslimer, invandrare, och främlingar överlag.

En del klarar inte av att göra skillnad mellan terroristerna och andra muslimer.

– Jag har inte följt debatten i dag. Men generellt, i spåren av jihadistiska terrrordåd så bildas en projiceringsyta för antimuslimska föreställningar. En del klarar inte av att göra skillnad mellan terroristerna och andra muslimer, säger Daniel Poohl.

Annons
X

Så blev det efter terrorattackerna i Paris i november.

– Där fick moskéer klä skott för dåden. Det är generella mönster, som brukar uppstå. Det förekom hämndattacker mot moskéer i Frankrike, säger han.

Det är mycket möjligt att det kan bli så nu också, tror Daniel Poohl.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Ja, tyvärr. Det är en sorglig och oroväckande konsekvens. Första drabbas terrorns direkta offer och det samhälle som terroristerna ger sig på. Men sedan drabbas också muslimer, som inte alls sympatiserar med terroristerna, utan vill leva i ett fritt och öppet samhälle, säger han.

  Den ilska som riktas mot muslimer generellt efter terrordåd kan användas av terroristerna för att rekrytera nya anhängare, förklarar han.

  – De utnyttjar hatet mot muslimer, det blir en del av deras berättelse om att muslimer är attackerade, och det kan gagna dem, säger Daniel Poohl.

  De utnyttjar hatet mot muslimer, det blir en del av deras berättelse om att muslimer är attackerade, och det kan gagna dem.

  Emanuel Karlsten, kolumnist och rådgivare i digitala medier, ser den uppiskade debatten och hatet mot muslimer i sociala medier som ett tecken på rädsla.

  – Man söker enkla svar; "så här har det inte varit förut, det måste bero på muslimerna". Rädslan förvandlas till ett "Solklart, så är det". Det blir förstås ännu svårare att gå emot när det finns en presidentkandidat i USA som säger exakt samma saker som de, säger han.

  Att försöka hyfsa debatten, det går inte, tror han.

  – Just nu är rädslan så stor att det finns en tung faktaresistens. Det man möjligen kan göra som privatperson är att försöka hyfsa debatten och hålla huvudet kallt genom att inte sprida hat vidare, säger han.

  Man söker enkla svar "Så här har det inte varit förut, det måste bero på muslimerna".

  Han tycker inte att Facebook och Twitter bör gå in i den hätska debatten. Däremot har de ett ansvar att ta bort sådant som är rent rasistiskt.

  – Nej, det här är vårt nya torg där vi pratar med varandra. Man måste få säga både korkade och smarta saker där. Ett globalt företag kan inte gå in och styra vilka åsikter som är sunda, säger Emanuel Karlsten.

  **Han tror att **den hätska debatten kommer att fortsätta ett tag.

  – Medierna har ett jätteansvar här att inte hårddra, och inte piska upp stämningarna, säger Emanuel Karlsten.

  Annons

  Daniel Poohl, vd på stiftelsen Expo

  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X