Annons

”Risk för glapp när AF ska krympa”

Eva Nordmark – vi behöver mobilisera för att kommunerna ska klara vuxenutbildningar, skriver artikelförfattarna.
Eva Nordmark – vi behöver mobilisera för att kommunerna ska klara vuxenutbildningar, skriver artikelförfattarna. Foto: Claudio Bresciani/TT

I spåren av Arbetsförmedlingens förvandling landar ett stort ansvar hos kommunerna. Men många kommuner har svårt att klara omställningen och det kommer att krävas insatser för att undvika ett utbildningsglapp. Det skriver Evelina Wahlqvist och Rasmus Flick, Västsvenska Handelskammaren.

Under strecket
Publicerad

Nyligen tillträdde Eva Nordmark som arbetsmarknadsminister. I sin nya roll har hon ett gediget arbete framför sig. I takt med att Arbetsförmedlingen monteras ned måste kommunerna rusta upp för att hantera det ansvar som nu istället landar på dem, bland annat det som rör vuxenutbildningar. Om så inte blir fallet riskerar vi att skapa ett stort utbildningsglapp, ett glapp som blir en ödesfråga för vårt näringsliv.

I maj meddelade tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden. Reformeringskravet följer den utredning (SOU 2019:3) som benämnts ”Arbetsmarknadsutredningen”. Enligt utredningen ska den nya Arbetsförmedlingen mest ägna sig åt kartläggning av arbetsmarknaden, den kommer även i betydligt mindre utsträckning upphandla utbildningsinsatser. Arbetssökande ska fortsättningsvis främst hänvisas till det reguljära utbildningssystemet – det vill säga till den kommunala, alternativt den regionala, vuxenutbildningen.

Annons
Annons
Annons