Annons
X
Annons
X

”Risk att rädslan utnyttjas”

Sjukvården i Stockholm ska inte ägna sig åt medicinskt onödiga så kallade mödomshinneoperationer, anser socialborgarrådet Ulf Kristersson (m). Han är förvånad över att skattepengar används till ingreppen.

Sommaren är en tid för bröllop. Men för många unga blivande brudar är den stundande högtiden något de gruvar sig inför. Familjerna kräver att den unga kvinnan ska vara ”oskuld” och beviset ska synas, som blodspår efter en brusten ”mödomshinna”.

Den rapport om rekonstruktioner av mödomshinna inom sjukvården i Stockholms stad som nu färdigställts ingår i den stora kartläggning av hur hederskultur begränsar och förtrycker som socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) tog initiativ till ifjol.

Han anser att studien av förekomsten av dessa kirurgiska ingrepp visar på uppseendeväckande resultat.

Annons
X

–När jag läste den blev jag ganska förskräckt. Jag har visserligen inte trott på dem som sa att detta inte förekommer. Men jag trodde inte att det förekom i den offentliga vården. Att så många sjukvårdsinrättningar anser att det finns skäl att rekonstruera en falsk upplevelse av oskuld är helt orimligt. Så kan vi inte ha det, säger Ulf Kristersson.

Två grundläggande frågor måste ställas, påpekar Kristersson:

–Vad är en rimlig läkaretik? Hur långt är läkare beredda att gå för att göra ingrepp som inte har någon som helst medicinsk grund?

–Med vilken frivillighet gör flickorna detta? För även om det medicinska ingreppet inte är olagligt så är det definitivt olagligt att med tvång förmå en kvinna att utföra detta.

–Oavsett om flickan är under 18 år eller över har hon rätten att själv bestämma över sin kropp. Jag tror inte ett ögonblick på att det sker av egen fri vilja. Flickorna känner sig pressade, en del fruktar för sina liv.

–Vi ska ta upp en diskussion med landstinget och med Socialstyrelsen. Så här ser det ut, vad ska vi göra åt saken?

Rapporten innehåller inte data om hur många kirurgiska ingrepp som görs.

Men den pekar på frånvaron av styrdokument och på en motvilja att föra fram verksamheten i ljuset, vilket kan betyda att det saknas dokumentation om ingreppen både inom den privata och offentliga sjukvården.

Medicinska ingrepp är annars väldigt väl dokumenterade i Sverige?

–Ja och det första vi ska säga till landstinget är: hur många fall handlar det om? Och vilka rutiner gäller för att personalen ska vara helt övertygade, även om det sker under kontrollerade former och till taxan 260 kronor, att det inte ligger hot, tvång eller våld bakom, säger Ulf Kristersson.

Ska landstinget överhuvudtaget syssla med detta?

–Den frågan ska definitivt ställas. Den ekonomiska frågan är mindre viktig, förekomsten av hot och tvång är det viktiga.

–Jag kan förstå läkare som ser det som enda utvägen att hjälpa individen. Men man måste peka på den betydande risken för att rädslan och tvånget utnyttjas. Vi talar om priser upp till 25000 kronor och ingrepp som inkluderar narkos. Det är inga småsaker precis, säger Ulf Kristersson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X