”Risk att kriminell identitet förstärks”

Staket vid ett ungdomshem som drivs av SiS, Statens institutionsstyrelse.
Staket vid ett ungdomshem som drivs av SiS, Statens institutionsstyrelse. Foto: Johan Nilsson/TT

Ungdomar behöver motivation för att bryta ett kriminellt liv. Det gör vi bäst i en verksamhet som är anpassad för ungdomar och inte vuxna kriminella, skriver Malin Östling och Helena Finér, verksamhetsdirektörer inom SiS, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Annons

Fyra före detta institutionschefer skrev i en debattartikel på SvD Debatt 5/1 att Kriminalvården bör ta över ansvaret för att verkställa sluten ungdomsvård (LSU). Idag kommer dessa ungdomar till de särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). Att lägga LSU under Kriminalvården som författarna föreslår riskerar bara att förstärka den kriminella identiteten för dessa unga individer.

Att de få unga pojkar som tillhör den organiserade brottsligheten ska påverka att övriga ungdomar som döms till LSU ska verkställas inom Kriminalvården är en snabb och oreflekterad slutsats, även om författarna har väl så goda intentioner. Istället behöver vi öka säkerheten kring dessa ungdomar och ge dem motivationen för att bryta sitt kriminella liv. Det gör vi bäst inom SiS i en verksamhet som är anpassad för ungdomar och inte vuxna kriminella.

Annons
Annons
Annons