Risk att kriget blir långvarigt

Aktionen mot Gaddafi är lovvärd, men såväl strategi som ledarskap saknas. Mycket hänger på att kriget blir kort. Europas förmåga att agera säkerhetspolitiskt imponerar inte, skriver Svante Cornell, Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Under strecket
Publicerad

Strider utanför staden Ajdabiya. De allierade länderna har utan tvekan tagit ställning i ett inbördeskrig, samtidigt råder förvirring kring vad slutmålet är, skriver Svante Cornell.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP
Annons

Den FN-sanktionerade operationen mot Gaddafis regim tyder på Europas ökade vilja att främja säkerheten i sitt närområde. Samtidigt är frågetecknen många. Medan FN gett aktionerna legitimitet, bör det inte förväxlas med en strategi. Målet med operationen är oklart, samtidigt som den internationella konsensus som funnits är ytterst bräcklig.

Flygförbudszonen i Libyen och dess snabba tillämpning var ett välkommet besked. Europas och USA:s trovärdighet hade skadats allvarligt om Gaddafi getts grönt ljus att fortsätta den systematiska våldsanvändningen mot civila några tiotals mil från EU:s och Natos kust. Icke desto mindre finns flera orosmoln på horisonten.

Annons
Annons
Annons