Annons

Risk att fifflet blir norm varnar forskare

Misstankarna mot finansmannen Johan Björkman, om än svaga, riskerar att göra stor skada. Forskare i företagsetik varnar för att fifflet i näringslivstoppen blir en norm.

Under strecket
Publicerad

– När en person med en så framträdande ställning som Johan Björkman misstänks för sådana här brott väcks misstankarna som ständigt finns under ytan, säger Hans De Geer, professor vid centrum för etik och ekonomi på Handelshögskolan. Johan Björkman är bland annat ordförande i Invik, Stenbecksfärens maktbolag, Axel & Margret Ax:son Johnson familjesstiftelse, och Tredje AP-fonden.

Oavsett om Björkman fälls eller inte, är risken att folk i allmänhet tycker att det är okej att fiffla, anser Hans De Geer. Känslan av ”varför ska jag göra rätt för mig när andra fuskar?” är ett hot mot de moraliska normer som kompletterar lagarna i samhället. Och även små affärer kan få stora konsekvenser. - Misstänksamheten har en bred, folklig förankring i vår kultur, säger Hans De Geer. Eftersom Kinnevik- och Johnsonsfärerna är kända för sin brist på insyn, tror han att misstankarna slår ännu hårdare. - Det drabbar inte bara Johan Björkman personligen, utan även synen på sfärerna där han ingår. Tomas Brytting, docent i företagsekonomi vid Etikakademin, varnar för att synen på hela finansmarknaden befläckas:

Annons
Annons
Annons