Annons
X
Annons
X

”Risk att en felaktig bild av Sverige sprids”

Regeringen är oroad för att Sverige ska framställas som islamfientlig i medier i Gulfstaterna. På en presskonferens efter interpellationsdebatten i riksdagen i dag bekräftade Wallström regeringens oro för att det sprids en bild av Sverige som islamfientlig.

Av TT
Saudiaffären

– Ja, det är jag orolig för. Det är för det första helt felaktigt och det skulle, tror jag, leda till väldigt olyckliga konsekvenser, så det måste vi förstås förhindra, säger Wallström.

Hon kunde dock inte närmare precisera vilka påstående hon oroas över.

– På senare tid har vi sett att påståendena har börjat få fötter och börjat spridas och det är viktigt att vi markerar. Vi talar om demokrati och mänskliga rättigheter. Vi vill ha en respektfull dialog med Saudiarabien, säger Wallström.

Annons
X

– Det här handlar inte om en attack mot islam.

– Ingenting som jag har sagt i riksdagen eller någon annanstans kan tolkas som en kritik av islam. Det är ett grovt felaktigt påstående, säger utrikesminister Margot Wallström.

Wallström uppger att hon sett påstående i skrift i internationella medier och ”något uttalande som skrivits”.

Wallström preciserade också tidpunkter för regeringens agerande i Saudiaffären. I januari ska regeringen ha kallat till sig Saudiarabiens charges d´affair för att förklara den kritik Wallström skulle framföra i riksdagens utrikespolitiska debatt den 11 februari.

Den 10 mars tog regeringen upp samförståndsavtalet med landets ambassadör. Det var också samma dag som regeringen via medier meddelade att avtalet skulle sägas upp. Den 12 mars beslutade regeringen formellt att avtalet skulle sägas upp.

Både i fredagens riksdagsdebatt och på presskonferensen uppgav Wallström att avsikten aldrig har varit att ”förödmjuka landet Saudiarabien.”

I debatten försäkrade Wallström (S) att regeringen inte har kritiserat islam i samband med uttalanden om bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Regeringen har största respekt för islam som religion och dess bidrag till vår gemensamma civilisation, säger hon.

Wallström uppgav i debatten inte vilket ”grovt felaktigt påstående” som hon syftade på. Men enligt uppgift till TT handlar det inte om något officiellt uttalande från Saudiarabien eller andra arabländers regeringar, utan om påståenden i medier och sociala medier i Gulfstaterna. Regeringen är oroad för att sådana påståenden ska sprida och väcka folkliga protester.

I interpellationsdebatten om det nu uppsagda militära samarbetsavtalet med Saudiarabien undvek Wallström kritik mot Saudiarabien. I stället tog hon upp landets internationella betydelse.

Wallström pekade på att Saudiarabien är ett viktigt land i en region av stor betydelse för Sverige och att den saudiske kungen är väktare för islams två heligaste moskéer.

**Utrikesministern uppgav också **att landet har en central roll när det gäller till exempel Palestina, Syrien och Libyen, är på väg att bli en allt viktigare biståndsgivare, är betydelsefull i kampen mot terrorism och har en betydande roll i klimatförhandlingarna.

– Av alla dessa skäl är det viktigt för våra länder att ha en god politisk relation, sade Wallström.

Hon uppgav också att regeringen vill slå vakt om och utveckla relationen Sverige haft med Saudiarabien genom åren.

– Vi vill ha en rak och respektfull dialog också i de frågor där vi har olika syn, inte minst vad gäller mänskliga rättigheter, sade Wallström.

Folkpartiets Allan Widman konstaterade att utrikesministern i debatten hade en mer ”lågmäld ton” gentemot Saudiarabien än tidigare. Han varnade dock för att inte ge efter för mycket på grund av att det ”blåst snålt” de senaste dagarna.

– Jag vill varna regeringen för att det kan bli ännu värre om man, när beslutet väl är fattat, inte står still vid det, sade Widman.

TT

Annons
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X