Annons
X
Annons
X
Sverige
Kommentar

Sara-Märta Höglund: Arrangörens ansvar kan inte underskattas

Sexövergrepp i offentliga miljöer
Från Bråvalla festival rapporterar polisen om fem anmälda våldtäkter och femtontalet sexualbrott. Under festivalen Putte i Parken har 35 fall av sexuellt ofredande inkommit.
Från Bråvalla festival rapporterar polisen om fem anmälda våldtäkter och femtontalet sexualbrott. Under festivalen Putte i Parken har 35 fall av sexuellt ofredande inkommit. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Vad som skulle ha inneburit fest, musik och glädje blev snart till fler dystra siffror i statistiken. Under helgen som gick anmäldes flera grova kränkningar på landets musikfestivaler.

Från Bråvalla festival rapporterar polisen om fem anmälda våldtäkter och femtontalet sexualbrott. Under festivalen Putte i Parken har 35 fall av sexuellt ofredande inkommit.

Jag bär – precis som många andra kvinnliga festivalbesökare – på skräckinjagande minnen av bryska manshänder som uppenbarat sig i publikhavet och letat sig in under lager av kläder

Annons
X

Det är inte helt enkelt att beskriva den mycket speciella stämning som uppstår när tiotusentals människor samlas på samma plats för en fest som pågår dag som natt. Under några dygn uppstår ett eget samhälle – med upp till 75 000 invånare och med halvknackig infrastruktur – på ett ställe som annars oftast tjänstgör som kohage, park eller skogsdunge.

Att besökarna känner någon form av samhörighet till – och hänsyn för – varandra är nödvändigt, för att inte säga livsnödvändigt, för att allt ska fungera. De värderingar som finns i samhället utanför finns förstås också här och den som är ytterst ansvarig för ett brott är givetvis förövaren.

Men atmosfären under en festival kan vara avgörande för om en risig kvinnosyn levs ut eller inte. Det är ett ansvar som främst ligger hos arrangören och som inte kan underskattas.

Jag har varit frekvent besökare av svenska musikfestivaler i över femton år och bär – precis som många andra kvinnliga festivalbesökare – på skräckinjagande minnen av bryska manshänder som uppenbarat sig i publikhavet och letat sig in under lager av kläder. Då, i tonåren, saknade många av oss ord för vad vi utsatts för.

Om Bråvalla vill vara en musikfestival att räkna med även i framtiden – en där unga, kvinnliga musikälskare känner sig välkomna – så har arrangören FKP Scorpio arbete att göra

Och kanske har det mediala intresset för den här typen av kränkningar – som blev stort först då det uppmärksammades i samband med ungdomsfestivalen* We Are Sthlm* förra sommaren – gjort att fler vågar anmäla. Men det räcker inte till som förklaringsmodell för helgens ofredanden och dess katastrofala omfattning.

För två år sedan besökte jag Bråvalla i egenskap av kritiker och har sedan dess aktivt tackat nej – både privat och i tjänsten – till att besöka festivalen igen. Trots nykterhet, vuxenhet och fotriktiga skor var känslan av otrygghet påtaglig – och då slapp jag vandra på en illa upplyst väg till en tältplats mitt i natten.

Om Bråvalla vill vara en musikfestival att räkna med även i framtiden – en där unga, kvinnliga musikälskare känner sig välkomna – så har arrangören FKP Scorpio arbete att göra. I stället för att – som nu – ta ära för det arbete som ideella organisationer gör, exempelvis nattvandrarna i Nattskiftet.

Till att börja med kan Bråvalla jobba med attityder hos den egna personalen – en av de anmälda våldtäkterna ska ha utförts av en av festivalens egna volontärer.

Men framför allt kan de sluta utnyttja det kryphål i lagen som gör det möjligt att köpa och ta med sig alkohol överallt inne på det gigantiska området – något som gör det busenkelt för vilken fjortonåring eller fyrtioåring som helst att bli redlös utan att någon ser.

Annons
Annons
X

Från Bråvalla festival rapporterar polisen om fem anmälda våldtäkter och femtontalet sexualbrott. Under festivalen Putte i Parken har 35 fall av sexuellt ofredande inkommit.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 3

"Under några dygn uppstår ett eget samhälle – med upp till 75 000 invånare och med halvknackig infrastruktur – på ett ställe som annars oftast tjänstgör som kohage, park eller skogsdunge"

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 2 av 3

"Precis som många andra kvinnliga festivalbesökare – på skräckinjagande minnen av bryska manshänder som uppenbarat sig i publikhavet och letat sig in under lager av kläder"

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X